Ljubimac na B92.net

Menjanje vode u akvarijumu - Kako i koliko često?

Čak i kada voda izgleda čisto, zamutite malo po njenoj površini i bićete šokirani količinom prljavštine. Odakle ona dolazi? Tokom hranjenja riba komadići hrane padaju na dno akvarijuma i tu se raspadaju. U međuvremenu se pojedena hrana gomila u akvarijumu u vidu urina i izmeta, što takođe proizvodi smeće.

Pošaljite komentar
 1. Ako ste sve uradili kako treba, ako u akvarijumu nije guzva (2-3 po manjoj ribi tipa zebrica) ako imate biljke i dobar filtracioni sistem sa zdravim bakterijama, vodu treba sto manje menjati. Zlatno staro pravilo je da sto je voda starija to je kvalitetnija (ima vise dobrih bakterija)
  Taj izmet sto se gomila dole, kao i preostala hrana, hrane vase biljke u akvarijumu, koje posle proizvode potreban kiseonik za ribice. Na moj akvarijum od 150L vodu sam menjao tako sto sam dolivao onoliko koliko ispari. Uvek kod sebe drzite rezervu akvarijumske vode, koju mozete pomesati sa malo vode iz akvarijuma, kako bi se uspostavio balans hemije i bakterija. Imajte na umu da svako novo dolivanje vode za ribice predstavlja "shok" sa kojim povecavate sanse da ce neka od njih uginuti.
  (Barri, 5. maj 2014 22:36)

  # Link komentara

 2. Moj akvarijum ima ispod 85L(zbog dekoracije), imam 3 zlatne(fensi) i menja se voda 20-25% nedeljno. Toliko je potrebno, da NO3 svedem na < 20. Usisava se voda sa dna pomocu creva na čijem kraju je napravljena rešetka kako ne bih usisao sitne kamenčiće. Filter materijal se pere jednom u mesec ili dva - sa ustajalom vodom, nikako sa česmušom baš zbog hlora i korisnih bakterija. Zamena 100% vode nikako, remeti se naglo hemija u vodi, a i šok je to za ribice.
  (dakako, 10. april 2014 09:33)

  # Link komentara

 3. hvala svima na dobronamernim odgovorima. narocito ovom sto bi me zatvorio u 15 kvadrata. nemam nista protiv ali da sam zatvoren sa pripadnicama lepseg pola. :) salu na stranu ribice su sve ukupno dugacke oko 20cm. videcu da poklonim nekom koju, ili da kad budu porasle nabavim veci akvarijum. namerno sam izabrao japanke jer sam iz vise izvora saznao da su jedne od najotpornijih i na promene temperature i uopste. naravno pri promeni vode uvek prvo izjednacim temperaturu. za dodatnu opremu nemam uslove, ali hvala jos jednom svim ukazali ste mi na dosta stvari, videcu da se uradi nesto po tom pitanju.
  (simpa, 1. mart 2014 14:01)

  # Link komentara

 4. @simpa, te ribe nikako ne mogu da uživaju. Svakoj od njih je potrebno 20l vode za sebe, znači za 4 treba 80+l.. One mogu da porastu ogromne, ako im se da prostora ili da uginu vrlo brzo.. Mogu da žive I do 20 god. Filter im je neophodan jer one prave dosta otpada, pa bi sa tolikim akvarijumom trebao svaki dan da menjaš vodu. Menjanje 100% vode je šok za ribu jer nije navikla na drugi hemijski sastav, temperaturu itd. To može da je ubije.
   (Nikola, 1. mart 2014 10:44)

  # Link komentara

 5. za Simpa, jadne tvoje ribice.
   (le ja, 1. mart 2014 08:27)

  # Link komentara

 6. Bavio sam se akvaristikom dugo vremena. Imao sam akvarijum od 80 litara sa 10 riba i zivim biljkama i puzevima i jednom ili 2 puta godisnje bih crevom istocio polovinu vode i usput pokupio smece s dna. To je sve sto je potrebno ako je akvarijum na pravom mestu i ako ste napravili dobar sistem.
   (MNE, 1. mart 2014 07:17)

  # Link komentara

 7. Simpa ja bi tebe nastanio sa jos 5 osoba u 15 kvadrata pa bi vidio koliko je fino tvojim ribicama pokloni to nekom ko ima akvarium a ne teglu.
  1cm duzine ribice =1 litar vode
  osnove akvaristike sve drugo mucenje zivih bica kupi macku covjece
   (boki, 1. mart 2014 01:13)

  # Link komentara

 8. Imam morske ribice i necu biti u mogucnosti da vodim racuna o njima,da li neko ima neki predlog?
   (bulbulder, 1. mart 2014 00:19)

  # Link komentara

 9. Potrazite centar za morsku akvaristiku na facebook-u I tamo mozete dobiti sve informacije za uspesno drzanje morskog akvarijuma.
  (Peca, 1. mart 2014 00:17)

  # Link komentara

 10. imam akvarijum od oko 15 litara, u njemu cetri japanke i dve crvenkape, dve manje biljke na dnu i nesto trave na povrsini.
  nemam filtere, grejace, ostalu opremu, i da kucnem u drvo i da ih ne ureknem, ribice mi ulepsavaju prostor vec pola godine. cini mi se kao da uzivaju.
  menjanje 100% vode na dve-tri nedelje. da su mi zive i zdrave. ako neko od strucnijih moze da mi kaze da li mogu i koja vrsta puzeva u takvo okruzenje bio bih zahvalan.
  pozdrav
  (simpa, 28. februar 2014 23:05)

  # Link komentara

 11. koristite kvalitetnu hranu za ribice i voda će biti čistija, provereno
   (pera kojot genije, 28. februar 2014 20:50)

  # Link komentara

 12. 1.Zavisi od velicine akvarijuma.Veci akvarijumi od recimo 120-160 litara dovoljno je promeniti 4-5% vode jednom nedeljno.
  2.Zavisi od pravilnog nacina prehrane.Pocetnici obicno preteruju i samim tim zagadjuju akvarijum.
  3.Zavisi od tipa(slana ili slatka voda) akvarijuma.
  4.Zavisi da li imate zive biljke u akvarijumu ili ne.Sa zivim biljkama promena vece kolicine vode nije neophodna.
  5.Postoje i zivotinjske vrste koje "ciste" akvarijum i koje se mogu dodati bas zbog tog procesa.....itd:)

  Za odrzavanje pravilnog ph-a mogu se nabaviti hemikalije koje vodu dovode u taj nivo koji posedujete.Potrebno je svega nekoliko kapljica.
  Temperatura vode bi trebalo da bude prilagodjena temperaturi vode u akvarijumu.....
  Najlepsi akvarijumi su upravo oni koji izgledaju prirodno,bez dodataka raznih pumpi za ubrizgavanje kiseonika i sl.
  Kvalitet "zemljista" takodje utice na kolicinu vode koju je potrebno menjati.
  Prilicno slozen proces,pocetnici bi uvek trebalo da pocinju sa manjim brojem ribica i uglavnom sa "slatkom" vodom.Slana voda je zahtevna,posebno ako se odlucite za dodavanje zivih korala....
  (tamo_daleko, 28. februar 2014 20:21)

  # Link komentara

 13. Najzad fin tekst iz oblasti akvaristike!
  (cac, 28. februar 2014 18:49)

  # Link komentara

 14. nasli smo Nema!!
   (Doge, 28. februar 2014 16:42)

  # Link komentara