Ljubimac na B92.net

Mačke: skriveni problem toksoplazme

Parazit koji šire mačke inficira 1.000 novih osoba u Velikoj Britaniji svaki dan, sudeći po izveštaju nadležnih službi koje su bile angažovane da otkriju sve rizike koje toksoplazma predstavlja za ljude.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Eto supruga ai ja čekamo prvu bebu, od bolesti ni traga, a u kuci 11 maca i 1 pas.
  ako već želite da onima koji inače mrze životinje date još municije, i urbanih legendi
  poput uroka, napada na malu decu i kojekakvih gluposti, molim vas nastavite sa ovim tekstovima.
  (aleksandar, 17. septembar 2012 14:02)

  # Link komentara

 2. ne preterujte ... niko ne tvrdi da je čuvanje mačke opasno po život ... činjenično stanje jeste da su mačke prenosioci Toxoplasmis gondii putem svog izmeta ... niti će svi ljudi da pošize od infekcije niti su mačke jedine životinje koje su nosioci ... ali mačke JESU jedine životinje u kjima se Toxoplasmis gondii razmnožava ... nađite sredinu između realnog sveta i emocija ... od infekcije toksoplazmoze pati barem 30% svetske populacije i to nije nikakva smrtna opasnost niti se treba odreći mačke-ljubimca ubog toga ali ne treba negirati činjenice ...
  (čovek, 7. septembar 2012 18:36)

  # Link komentara

 3. Ja sam mačku imala trinaestak godina, odrasla sam sa njom. Spavala je u mom krevetu, bila je slobodna tj. kretala se u prirodi. Za sve te godine "prenela" mi je samo radost.
  (u odbrani, 5. septembar 2012 16:17)

  # Link komentara

 4. Grubo zaokruženo, 50 puta je veća šansa da se osoba zarazi toksoplazmozom jedući medaljone na žaru ili tatarski biftek u kafani nego držeći mačku u rukama i mazeći je. U tom izvodu se pominju i procene da je između trećine i polovine ljudske populacije već zaraženo ovim parazitom. Ima tu i priče o tome kako je nemoguće da majka prenese zarazu na fetus ukoliko je sama već „preležala” toksoplazmozu, itd...

  Ali nečega se treba plašiti. Toksoplazmoze ili ujeda tigrastog komarca, sve jedno je... Bitno je da se bliži novembar i vreme vakcinacija. Neko treba uskoro dobro da zaradi!
  (Malo Razuma, 5. septembar 2012 13:39)

  # Link komentara

 5. Jedna macka u kuci ce zauvek oterati sve bubasvabe. To vlasnici macaka znaju i nikada im ne treba dezinsekcija.

  Pa, sta je opasnije po zdravlje - macke ili bubasvabe?
  (M, 5. septembar 2012 12:33)

  # Link komentara

 6. Toskoplazma od macke je mit!!! Nas krznati prijatelj je sa nama godinama, uveseljava nas, pruza neverovatnu ljubav, cak i spava sa nama. Vise puta sam se testirala na toksoplazmu, bas zbog trudnoce i nikad nisam registrovala trag ove bolesti. Ne dozvolimo da se ovaj mit siri i da se parovi odricu svojih maca kada dobiju bebu!!!
  (mrnjau, 5. septembar 2012 12:23)

  # Link komentara

 7. S obzirom na to da vec godinama zivim sa mackama, citajuci ovaj tekst mogu reci samo jedno. Ja sam mrtva. Bila sam shizofrenicar, imala sam poremecaj licnosti i na kraju sam se ubila. Pitate se sta je uzrok, pa narvano, pomazila sam nekolicinu macaka.
  Mnjau mnjau
  (Jelena, 5. septembar 2012 11:10)

  # Link komentara

 8. Veci krivci za ovaj problem (ako uopste postoji vezano za macke) u odnosu na macke su mesare koje prodaju meso zarazeno parazitima. a inace ... zna se dobro kako se vrse istrazivanja u svetu ... zato sto je ljudima previse dosadno u zivotu
  (ha ha, duhovito..., 5. septembar 2012 10:50)

  # Link komentara

 9. Prosto ne mogu da verujem da bilo ko moze poverovati u ovakve gluposti!!!
  (Gordana, 5. septembar 2012 10:41)

  # Link komentara

 10. Evo predlazem sledecu temu - u slucaju da ostanete bez ideja - moj komsiluk je opsednut time da macke grebu automobile, skidaju boju svojim kandzama - mislim da je to bas vredno paznje :)
  (cokastilavic, 5. septembar 2012 10:40)

  # Link komentara

 11. Interesuje me da li su macke domacini ovom virusu, tj. da li apsolutno svaka macka nosi u sebi virus toksoplazme?
  p.s. Mrzi me da googlam :)
  (peca, 5. septembar 2012 10:19)

  # Link komentara

 12. 15. i 16. septembra u Domu omladine je festival posvećen mačkama Mrnjau Weekend, naši najbolji veterinari će govoriti o bolestima, mitovima i predrasudama o mačkama. Ne verujte u lupetanja, šanse da se dobije boleština od mačke su ravne nuli. Ili smo ja i moja porodica već mrtvi.
  (Stop lupetanju, 5. septembar 2012 10:15)

  # Link komentara

 13. Lude krave... pticji grip... svinjski grip... macji paraziti (???)

  Pitam se koja je sledeca zivotinja na redu.
  (M, 5. septembar 2012 07:26)

  # Link komentara

 14. Možda je bolje da nam miševi kolo vode po kućama i stanovima. Oni su baš bezopasni.
  (Ana, 5. septembar 2012 00:32)

  # Link komentara

 15. Na vašem sajtu s vremena na vreme naletim na takve tekstove o mačkama da se zapitam da li vi vodite neku kampanju protiv njih? Po ovome bi trebalo da sam ili mrtva ili duševno obolela - pošto se spominje i šizofrenija.
  (Hek, 4. septembar 2012 22:33)

  # Link komentara

 16. Oduvek su mi ljubitelji macaka bili malo... onako, fiju-viju, a sad vidim i zasto. Na Wikipediji ima zanimljivo stivo o toksoplazmozi.
  (ja tebi mac-mac, ti meni sizofreniju, 4. septembar 2012 16:13)

  # Link komentara

 17. Potpuno netacno ! Parazit se prenosi preko izmeta macke i to samo ako je maca zarazena. Imala sam celog zivota mace i uradila testove na toxoplazmozu zbog planiranja bebe i pokazalo je da nemam niti sam je ikada imala u organizmu. Moja sestra takodje i rodila je zdravu devojcicu. Kucne mace su potpuno bezbedne i normalno je da se pazi na pranje salate i dobro termicki obradi meso, sve ostalo je namerno dizanje panike i atak na mace !!!
  (Ana-bg, 4. septembar 2012 15:49)

  # Link komentara

 18. Dosta! Macka hiljadama godina zivi uz coveka. I? Imam macku i macora. Macak je za mazenje a macka radi svoj posao. Tamani miseve. Pre par nedelja je ulovila pacova i donela ispred vrata. Sva je rascupana bila od borbe ali ga je sredila. Jedan veliki plus za mace.
  (iskustvo uci, 4. septembar 2012 15:04)

  # Link komentara