Ljubimac na B92.net

Zašto su mačke naklonjenije ženama?

Mačke, i mužjaci i ženke, više vole društvo žena nego muškaraca, pokazalo je istraživanje Odeljenja za bihevioralnu biologiju Istraživačkoga centra Konrad Lorenz Univerziteta u Beču.

Izvor: zivotinje.rs
Pošaljite komentar
 1. To zavisi od okolnosti. Nema pravila. Ko je više posvećen ljubimcu, taj je glavni. Od pola vlasnika ne zavisi sigurno. I to znam iz iskustva. A tekst je stereotipan, krajnje.
   (Kako da ne, 20. februar 2017 22:52)

  # Link komentara

 2. Definitivno ima i iznimaka. Sve zavisi od odnosa prema mački. Mačka je prilično sebična i ide za zadovoljstvom više od psa pa ko joj više ugađa i ko je manje grdi ona ide za njim nevažno da li je muško ili žensko. U večini slučajeva su to žene koje brinu o njima ali ima žena i koje se istresaju na maćku jer se usudila izaći na dvorište i vratiti se u kuću sa neopranim šapama. Muškarci to mačkama nikada ne zamjeraju niti ih grde zbog toga i štite mačku od neurotične žene pa ih u tom slučaju mačke više vole.
  (Robi, 19. februar 2017 20:19)

  # Link komentara

 3. Zato sto zene imaju macu.
   (milab, 19. februar 2017 17:00)

  # Link komentara

 4. Onda sam ja postao majka.Kao Sofronije.
  (Komša, 19. februar 2017 13:27)

  # Link komentara

 5. Pa, mog brata više vole nego mene, ali to je zbog toga što stiže više pažnje da im pokloni.
   (B, 19. februar 2017 09:59)

  # Link komentara

 6. Nije istina al ok.
   (marko, 18. februar 2017 19:21)

  # Link komentara

 7. Znaci osim glasa i dodira, sve ostalo su patrijahalni stereotipi koji se oslanjaju na zenu koja je kuci i kuva, sprema i od nje se ocekuje da pruza besplatnu negu i brigu svima, pa i macki, dok se muskarac predstavlja kao neosecajan, nesposoban da ikoga nahrani ili utesi, ali eto zato sto ima roba u kuci da mu kuva i sprema, on moze da upraznjava hobije napolju, a nije ni pas budala, zna ko radi a ko ladi...I onda tu socijalnu konvenciju, rezultat hiljada godina maltretirnaja zena da budu kucni, empaticni i reproduktivni robovi nazivamo 'karakternim razlicitostima'. Trujete mlade ljude tim konvencijama jer niste sposobni da sagledate niti jedan problem van tih okvira. Istina je da macke imaju potrebe i ko god da bolje ispunjava te potrebe, macka mu je naklonjenija, a iz licnog iskustva, vrlo cesto su upravo muskarci 'cat people' a zene 'dog people'. Temperament nema genitalije.
  (radfem, 18. februar 2017 18:05)

  # Link komentara

 8. U mom slučaju nije baš tako ali mislim da je to zbog ove tačke 5. Naime, moj muž provodi vreme igrajući se sa mačkom dok je ja više negujem i hranim. Ja više želim da je mazim ali nju baš briga za to i ona bi samo da divlja i igra se po stanu s obzirom da je mlada i prepuna energije.
  (gata mala, 18. februar 2017 12:04)

  # Link komentara

 9. U kom to vicu?
   (Sale, 18. februar 2017 11:20)

  # Link komentara

 10. OK, a zasto onda u laboratorijama, kad udje muski naucnik koji se bavi eksperimentisanjem na pacovima, oni osecaju strah, a kad udje zenski naucnik koji isto radi, ne osecaju strah. Utvrdjeno eksperimentalno. Pre ce onda biti da je nesto hormonski. Pre ce biti da i macke na osnovu mirisa osecaju da je usao potencijalni predator, alfa, ili slicno, i zato je to, a nema veze sa neznim rukama.
  (da da, 17. februar 2017 12:31)

  # Link komentara