Ljubimac na B92.net

Prava mala šuma u akvarijumu

U akvaristici su uvek bile primamljive biljke koje omogućavaju formiranje bujne vegetacije. Jedna od njih, koja može pomoći formiranju 'šume' u akvarijumu je Tonina fluviatilis.

Izvor: dr Saša T. Živanović / Večernje novosti
Podeli

Ova lepa biljka po izgledu podseća na Elodeu densu. Pripada familiji Asteraceae i njen naučni naziv je Tonina fluviatilis.

Postojbina ove biljke je Južna Amerika. U prirodnim uslovima raste u bistrim i sporotekućim malim rekama. Ima dugačko stablo, oko koga su zrakasto raspoređeni podvijeni listovi, koji se šire ka vrhu. Može da naraste u visinu i do 25 cm. Zahteva jako osvetljenje. Odgovara joj temperatura vode u širokom opsegu i to od 20 do 30 stepeni C, pH vrednosti 3.5 do 7. Spada u biljke koje nisu jednostavne za održavanje u akvarijumu.

Ova biljka može biti sa korenom ili plivajuća. Postoji dosta njenih varijeteta koji zavise od mesta porekla biljke. Različitost varijeteta ogleda se u dimenzijama listova. Biljka se ukorenjuje u peskovitu podlogu, gde bi trebalo da ima i tresetnog sloja. Voda treba da bude vrlo meka i blago kisela. Dodavanje ugljen-dioksida praktično je obavezno. Sve ovo se ne preporučuje početnicima jer iziskuje dodatnu opremu, kako za pripremu meke vode, tako i za merenje pH vrednosti i za ubacivanje CO2.

Biljka sa fluorescentnozelenim listovima je odličan kontrast biljkama sa tamnijim listovima u akvarijumu. Treba je saditi u grupama, čime se postiže puni efekat i privlači pogled na bujnu svetlu šumu u akvarijumu. Što se tiče razmnožavanja, kad biljka izraste do površine vode, moguće je preseći njen vrh i ponovo ga zasaditi u podlogu.

Isparavanje vode

Tokom zimskih meseci, kad je temperatura vode u akvarijumu viša od okolne, voda isparava i dolazi do njenog kondenzovanja na hladnim provršinama, kao što su prozorska stakla. Ukoliko na akvarijumu nemate stakleni poklopac, nabavite ga, jer smanjuje efekat kondenzovanja po stanu. U tom slučaju, kondenzovanje se ostvaruje na poklopcu, a kapi vode vraćaju se u akvarijum. Ako ribice podnose i nižu temperaturu, termostat grejača spustite za oko 2 stepena (na primer, na 22 stepena C), što ima dvostruku korist: usporava rad grejača i isparavanje vode.

Izvor: Večernje novosti

Akvaristika

„Mama, kupi mi Dori“

Animirani film „Potraga za Dori“ je u SAD već jedan od najuspešnijih ikad. Milioni dece širom sveta tražiće od roditelja da im kupe akvarijum i „Dori“, kao što su pre 13 godina tražili „Nema“. A to je veliki problem.

Akvaristika subota 8.10. 08:45 Komentara: 1

Menjanje vode u akvarijumu - Kako i koliko često?

Čak i kada voda izgleda čisto, zamutite malo po njenoj površini i bićete šokirani količinom prljavštine. Odakle ona dolazi? Tokom hranjenja riba komadići hrane padaju na dno akvarijuma i tu se raspadaju. U međuvremenu se pojedena hrana gomila u akvarijumu u vidu urina i izmeta, što takođe proizvodi smeće.

Akvaristika petak 28.02. 15:05 Komentara: 14
strana 1 od 4 idi na stranu