Projekcijom filmova Anrija Sale "Take over" počinje program Artiists film u MSUB

Program umetničkog filma u Muzeju savremene umetnosti u okviru programa Artiists film započinje 29. septembra projekcijom filmova Anrija Sale "Take over" dok će razgovor sa umetnikom biti upriličen u subotu 30. septembra u 16 časova u Muzeju savremene umetnosti, saopštili su iz MSUB. Umetnici ovogodišnjeg filmskog programa u MSUB su Anri Sala, Širin Nešat i Ali Čeri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Romolo Tavani/Shutterstock
Foto: Romolo Tavani/Shutterstock

Program umetničkog filma Artists film u Muzeju savremene umetnosti pokrenut je sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umetnika i njihovih dela koji su inspirisani filmom kao medijem i osećaju potrebu da ga tumače i odgovore na svoj način. Tokom trajanja Artists film programa, Muzej će organizovati i razgovore sa umetnicima.

Kroz ovaj program, pored prikazivanja filmova, muzej će otvoriti mogućnost za diskusije i prezentacije raznolikih umetničkih dostignuća, teorija i pristupa, kao i upoznavanje sa samim umetnicima. Gostujući umetnici u saradnji sa Muzejem učestvovaće u javnim razgovorima prilikom kojih će se domaća publika bolje upoznati sa produkcijom i procesom stvaranja umetničkog filma, kao i sa posebnim aspiracijama svakog od gostujućih umetnika.

Take Over (2017) je video i zvučna instalacija koja se sastoji od dva filma.Bavi se centralnim temama u opusu Anrija Sale u okviru kojih umetnik istražuje odnose između muzike i narativa, arhitekture i filma, prožimajući kvalitete različitih medija na kompleksne i intuitivne načine kako bi stvorio dela u kojima jedan medij preuzima kvalitete drugog. Kontekst i polaznu tačku rada "Take over" čine dva poznata muzička dela, Marseljeza i Internacionala, povezana prepletenom političkom i kulturnom istorijom.

Napisana 1792. godine, Marseljeza je bila usko povezana sa Francuskom revolucijom, ali se brzo proširila i na druge zemlje gde je postala simbol za zbacivanje represivnih režima. Stihovi Internacionale iz 1871. prvobitno su takođe bili usaglašeni sa melodijom Marseljeze, sve do 1888. godine kada je komponovana njena originalna muzika a pesma je potom postala himna socijalističkog pokreta.

Obe himne pretrpele su velike promene u svojim političkim konotacijama: od revolucije, revitalizacije, socijalizma, otpora i patriotizma, do dodatnih asocijacija na kolonijalnu istoriju i ugnjetavanje u drugoj polovini dvadesetog veka (kao nacionalne himne Francuske i Sovjetskog saveza, respektivno). Ipak, do današnjeg dana njihovo značenje ostaje u fluksu, jer se dve pesme nastavljaju prisvajati.

Film "Take Over" Anrija Sale gradi čujno bliske ritmičke odnose ove dve političke himne otkrivajući muzičko srodstvo kao trag njihovog promenljivog simboličkog značaja. Zvuk bukvalno određuje filmove, čiji je promenljivi fokus vezan za muzičke tonove i pokrete klavirskih dirki koje ih proizvode, čak i ako osnovni sistem ostaje neuhvatljiv.

Oba filma prvobitno su zamišljena da se prikazuju istovremeno sa njihovim odgovarajućim zvučnim zapisima koji se prepliću u tandemu. Za ovu priliku u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, filmovi će biti prikazani jedan za drugim u periodu od 29. septembra do 8. oktobra. Umetnik iz Berlina Anri Sala rođen je 1974. u Tirani, u Albaniji. Njegov rad je izlagan na mnogobrojnim samostalnim izložbama Sala je učestvovao i na velikim grupnim izložbama i bijenalima u svetu, uključujući 57. Venecijansko bijenale (2017), dOCUMENTA (13) (2012), 29. Bijenale u Sao Paulu (2010) i 4. Berlinsko bijenale (2006). Izabran je 2013. godine da predstavlja Francusku na 55. Venecijanskom bijenalu. Kustoskinja programa je direktorka muzeja Marijana Kolarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu