Film "Heroji Halijarda" u trci za srpskog kandidata za Oskara

Od 17. do 22. septembra posebna komisija, koju je po odluci Ministarstva kulture formirao Filmski centar Srbije, gleda filmove koji su nominovani, i treba da odluči koji će film predstavljati Srbiju u trci za dodelu Oskara u martu sledeće godine.

Izvor: Blic.rs
Podeli
Foto: Radule Perisic/ATAImages.
Foto: Radule Perisic/ATAImages.

Kandidovano je ukupno 7 filmova, među kojima su: Oluja, Čuvari formule, Što se bore misli moje, Indigo kristal, Lost country, Da li ste videli ovu ženu i Heroji Halijarda, scenariste i reditelja Radoša Bajića.

Bajić je u izjavi za Blic naveo:

"Ne opterećujem se očekivanjima. Vidim da je kampanja uveliko u toku i da određeni reditelji ne birajući sredstva protežiraju svoje filmove, a mogu da zamislim šta se događa iza kulisa... Prirodno je da svaki autor misli da je napravio najbolji film i da baš on zaslužuje da bude srpski kandidat. Zato bih, kad bih to mogao, preporučio Američkoj filmskoj akademiji da za Srbe izmeni uslove – da nama dodeljuju najmanje tri Oskara."

Nakon toga se osvrnuo na to kakve su šanse da film "Heroji Halijarda" bude srpski kandidat za Oskara.

"Ako se za kandidata bude birao srpski film, verujem da stojimo dobro, a ako se bude birao film koji podražava tuđe vrednosti ili pljuje po Srbiji, onda stojimo veoma loše. Druge filmove koji su u nominaciji nisam gledao i ne mogu da sudim. Što se 'Halijarda' tiče, u produkcijskom smislu, to je monumentalani i veliki film koji sam sa brojnim izuzetnim saradnicima radio veoma posvećeno punih pet godina. Inspirisan je jednim veoma dramatičnim periodom srpske istorije, a koga u svetlu svetskog filma zanimaju Srbi, sem kada treba da se ocrne… U čemu neki srpski reditelji podanički povlađujući onome što svet želi da vidi, postižu veoma lepe rezultate. Dakle, 'Halijard' je nešto potpuno i sasvim drugo. Ne dodvorava se nikome, nije strani ni evropski ni američki ni francuski film, već srpski, a bojim se da mu je u konkretnom slučaju upravo to najveća mana", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu