Aukcija ličnih stvari Fredija Merkjurija oborila sve rekorde: Premašila zaradu od 46 miliona evra

Među predmetima prodatim na aukciji bili su grafike Pabla Pikasa, Salvadora Dalija i Marka Šagala, antikvitetni nameštaj i brojne figurice mačaka.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ukupna zarada na nizu aukcija koje je Sotbi organizovao u svih svojih 15 galerija, nudeći 1.400 predmeta iz eklektične kolekcije pokojnog Fredija Merkjurija, dostigla je 46,5 miliona evra, što je rekord za kolekciju ovog tipa, saopštila je ova aukcijska kuća.

Sotbi je prodao predmete muzičara na aukciji u okviru svojevrsne muzejske izložbe koju je besplatno otvorio za javnost, privlačeći više od 140.000 posetilaca za nešto više od mesec dana.

Preko interneta je prodato čak 27.100 predmeta, a aukcijska kuća zabeležila je neverovatnih 41.800 ponuda iz celog sveta. Skoro 99 odsto artikala prodato je po ceni većoj od prvobitne procene. Izuzetak je muzičarev klavir marke Jamaha na kojem je komponovao svoju čuvenu 'Boemsku rapsodiju'. Prodat je za 2 miliona evra (2,2 miliona dolara), što je, prema oceni aukcijske kuće, rekord za takav instrument, ali je aukcijska kuća prethodno procenila da će se prodati za između 2,5 i 3,8 miliona dolara.

Iznenađenje je srebrni češalj za brkove iz poznate zlatare Tifani. Prodat je za ogromnih 189.000 dolara, što je daleko premašilo njegovu procenu pre aukcije od između 500 i 750 dolara. U Sotbiju su zadovoljni i postignutom cenom za srebrnu narukvicu sa zmijom koju je Merkjuri nosio u spotu za pomenutu pesmu 1975. Prodata je za 881.717 dolara, što je rekordna cena za komad nakita koji pripada rok zvezdi.

Takođe je sačuvana i retka školska knjiga sa potpisom Frederika Bulsare na prednjoj strani, koja je prodata za 88.786 dolara. Među predmetima prodatim na aukciji bili su grafike Pabla Pikasa, Salvadora Dalija i Marka Šagala, antikvitetni nameštaj i brojne figurice mačaka.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ponuđači su bili iz 76 zemalja Evrope, Severne i Latinske Amerike, a kupci iz 50 zemalja. Kolekciju je na prodaju ponudila Meri Ostin, Fredijeva bliska prijateljica, sa kojom je on jedno vreme bio veren, da bi joj na kraju ostavio svoju kuću i svu imovinu.

U aprilu je Meri Ostin, koja se brinula o ličnim stvarima svog prijatelja više od 30 godina u svom bivšem domu Garden Lodž u ​​londonskom Kensingtonu, otkrila zašto je došlo vreme da proda sve ove stvari.

"Dugi niz godina sam bila privilegovana i srećna što živim okružena svim lepim stvarima koje je Fredi toliko voleo. Ali došlo je vreme da zatvorim ovo veoma posebno poglavlje u svom životu", rekla je Meri Ostin u saopštenju za štampu Sotbija.

"Bilo mi je važno da ovo uradim na način koji bi i Fredi voleo, a najviše je voleo aukcije. Bio je veliki i inteligentan kolekcionar. Nadam se da će ovo biti prilika da podelimo sve aspekte Fredijevog života, javni i privatni, i da svet bolje razume i slavi njegov jedinstveni, prelepi duh", dodala je ona.

Deo prihoda od aukcije biće doniran Fondaciji Merkjuri Finiks i Fondaciji Elton Džon, dvema organizacijama posvećenim prikupljanju novca za borbu protiv side, od koje je Merkjuri bolovao kada je umro 1991. u 45. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu