Hebrejska biblija prodata za rekordnih 38,1 milion dolara, evo ko je iskeširao basnoslovnu sumu

Hebrejska Biblija stara više od 1.000 godina, opisana kao "jedan od najvažnijih i jedinstvenih tekstova u ljudskoj istoriji“ postala je najvredniji rukopis ikada prodat na aukciji.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 21.05.2023.

17:03

Hebrejska biblija prodata za rekordnih 38,1 milion dolara, evo ko je iskeširao basnoslovnu sumu
Foto: Shutterstock/P Maxwell Photography

Codek Sassoon, koji datira iz kasnog 9. ili početka 10. veka, prodat je u sredu za 38,1 milion dolara u Sotbiju u Njujorku. Veruje se da je to najranija i najpotpunija hebrejska Biblija. Poslednji rukopis na vrhuncu prodaje bio je Lesterski kodeks Leonarda da Vinčija, koji je prodat za 30,8 miliona dolara 1994. godine, prema Sotbiju.

Međutim, Codek Sassoon nije dostigao svoju visoku procenu od 50 miliona dolara. Pre prodaje, bio je izložen u Velikoj Britaniji i Izraelu.

Šeron Minc, viši specijalista za judaiku Sotbija, knjige i rukopise, rekla je za Si-En-En uoči aukcije da je "ovo najvažniji dokument koji je ikada došao na aukciju".

Hebrejska Biblija je temelj tri avramske vere: judaizma, hrišćanstva i islama.

Naučnici su dugo bili svesni kodeksa nazvanog po poznatom judejskom kolekcionaru Dejvidu Sasunu (1880-1942), ali je on uglavnom ostao van pogleda javnosti, napominje Sotbi u saopštenju za javnost.

Kupio ju je bivši američki diplomata Alfred Mozis u ime američke neprofitne organizacije koja će Bibliju pokloniti Muzeju jevrejskog naroda ANU u Tel Aviv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: