Tvrđava u Turskoj preživela 1.800 godina, a nestala za sekund VIDEO

U zemljotresu koji je pogodio jug Turske uz samu tursko-sirijsku granicu uništeno je čak 10 gradova, a najgore su prošli gradovi Gazijantep i Iskenderum gde je retko koja zgrada ostala čitava. Neki strahuju da bi moglo da bude i do 10.000 žrtava.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

09:24

Tvrđava u Turskoj preživela 1.800 godina, a nestala za sekund VIDEO
Ilustracija, Foto: Tanjug/Depo Photos via AP

Istorijski zamak, koji je izgrađen pre otprilike 1.800 godina, oštećen je u Gazijantepu kada je jak zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihteru pogodio jugoistok zemlje, čiji je epicentar oblast Pazarcik u Kahramanmarašu.

Dok su neki bastioni u istočnim, južnim i jugoistočnim delovima istorijskog zamka Gazijantep u centralnom okrugu Šahinbej uništeni u zemljotresu, ostaci su razbacani po putu.

Gvozdene ograde bile su razbacane po okolnim trotoarima. Urušio se i potporni zid pored dvorca. U nekim bastionima uočene su velike pukotine nakon zemljotresa.

S druge strane, kupola i istočni zid istorijske džamije Širvani, pored zamka, za koji se navodi da je izgrađen u 17. veku, delimično su se srušili.

Dvorac Gazijantep je prvi put izgrađen kao osmatračnica u rimskom periodu. Dvorac se sastoji od 12 kula, dok njegov obim dostiže 1.200 metara.

Ovo je veliki šok ne samo za Tursku, već i za svetsku kulturnu javnost, jer je ovaj zamak bio velika turistička atrakcija za one koji su posećivali jug Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: