Živela, živela, piraterija

Republika Belorusija je u suštini legalizovala muzičku pirateriju kao odgovor na sankcije onima koje smatra "neprijateljskim zemljama" na Zapadu, prenosi Billboard.

Izvor: Headliner
Podeli
Foto: Ground Picture/Shutterstock
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Ranije ovog meseca, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji dozvoljava digitalnu pirateriju u zemlji bez saglasnosti nosioca prava.

Pored snimljene muzike, pokriva i filmove, kompjuterske programe i druge audio-vizuelne medije. Ali zakon ne navodi eksplicitno koje zemlje Belorusija smatra neprijateljskim.

Ipak, čini se da zakon cilja na Zapad nakon što su SAD prošle godine uvele sankcije Belorusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu. Belorusija je ruski saveznik.

Međutim, novi beloruski Zakon o pirateriji uključuje uslov da oni koji koriste piratski sadržaj moraju da plaćaju naknadu na bankovne račune u državnom vlasništvu.

"Posle tri godine, naknadu koju ne zahteva nosilac prava ili organizacija za kolektivno upravljanje imovinskim pravima, Uprava za patente će u roku od tri meseca preneti u republički budžet", navodi se u zakonu, navodi TorrentFreak.

Zakon treba da služi "razvoju intelektualnog i duhovnog i moralnog potencijala društva", prema Belorusiji, i "smanjenju kritične nestašice na domaćem tržištu hrane i drugih dobara", kako je objavio Odessa Journal.

Belorusija nikada nije bila veliko muzičko tržište. Glavne izdavačke kuće prekinule su veze sa Rusijom posle invazije koja je počela 2022. Ali neke od njih smatraju da bi dozvola piraterije u Belorusiji mogla da imati efekat talasa na drugim mestima.

"Pošto je Belorusija veoma malo muzičko tržište… biće malo direktnog uticaja u smislu prihoda od muzike za zapadne nosioce prava", rekao je analitičar Mark Maligan za Biboard ove nedelje. "Ono što bi moglo biti od uticaja je da li mreže piraterije počinju da deluju iz Belorusije, distribuiraju se globalno, ali rade pod zaštitom beloruskog zakona."

Ovaj Zakon u Belorusiji je ograničenog trajanja i važi do 31. decembra 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu