Katastrofa u muzeju: Ukradeni keltski zlatnici vredni milione, pljačka kao u lošem filmu

Keltski zlatnici vredni nekoliko miliona evra i neprocenjivi kao kulturno blago, ukradeni su iz Keltskog muzeja u Mančingu u Gornjoj Bavarskoj.

Kultura

Izvor: dw.com

Sreda, 23.11.2022.

09:30

Katastrofa u muzeju: Ukradeni keltski zlatnici vredni milione, pljačka kao u lošem filmu
Foto: Profimedia

Ministar nauke i umetnosti Bavarske ocenjuje da je to "katastrofa". Razbijenu, praznu vitrinu u kojoj je do tada stajalo više od dve hiljade godina staro zlatno blago u vrednosti od nekoliko miliona evra, otkrili su zaposleni Keltsko-rimskog muzeja u bavarskom gradu Mančingu, u utorak, po dolasku na posao u ranim jutarnjim satima.

"Bila je to klasična provala, kao u lošem filmu", rekao je portparol Bavarske kriminalističke policije (LKA) u Minhenu. Ukradeno je svo zlato - 483 keltskih zlatnika ukupne težine oko četiri kilograma.

Prema informacijama policije, tek treba da se utvrdi klasična vrednost zlata prema dnevnom kursu. Međutim, kolekcionarska vrednost je nekoliko miliona evra. Policija pretpostavlja da će počinioci pokušati da prodaju zlatnike na ilegalnom tržištu umetnina ili će ih "u najgorem slučaju istopiti".

Telefon i internet prekinuti u vreme pljačke

Još uvek nije jasno da li postoji veza između pljačke zlata i diverzantskog napada na tehničku prostoriju Telekoma u Mančingu.

Vlasti su brzo primetile da je u vreme pljačke bio prekid telefonskih linija i interneta. Gradonačelnik Herbert Nerb je za Zidojče cajtung rekao:

"Odsekli su ceo Mančing. Muzej je zapravo lokacija visoke bezbednosti. Ali sve veze sa policijom su bile prekinute."

Provalnici su nešto posle ponoći u prostoriji Telekoma prekinuli nekoliko optičkih kablova, što je dovelo do prekida telefonskih i internet veza kod 13.000 Telekomovih korisnika u regionu – a sa tim i alarmne veze muzeja sa policijom.

Vrlo je moguće da iza obe provale stoje isti počinioci. Bavarska kriminalistička policija još nije komentarisala ovu pretpostavku.

Najveće otkriće keltskog zlata u 20. veku

Prema Keltsko-Rimskom muzeju, ovo ukradeno blago je najveće otkriće keltskog zlata 20. veka. Datira otprilike iz prvog veka pre nove ere i otkriveno je tokom iskopavanja u oblasti Mančing u leto 1999. godine. Blago je izloženo u muzeju od 2006. i od tada je tamo bilo glavna atrakcija.

Takozvani Opidum Mančing smatra se izvanrednim keltskim naseljem, u kojem arheolozi još uvek vrše iskopavanja. Bavarski zavod za očuvanje spomenika ubraja to naselje među najvažnije arheološke spomenike severno od Alpa.

"Gubitak keltskog blaga je katastrofa, zlatnici su nezamenljivi kao svedočanstvo naše istorije", rekao je bavarski ministar nauke i umetnosti Markus Blume (CSU). Kulturna šteta je ogromna.

"Ko god da je počinio ovo delo okrnjio je našu istoriju i pritom pokazao neverovatnu kriminalnu energiju". Blume je rekao da se mora učiniti sve da se razjasni pozadina ove pljačke i da se kriminalci uhvate.

Najnovija u nizu velikih pljački muzeja

Ova pljačka je poslednja u nizu velikih pljački muzeja u Nemačkoj. Iz muzeja "Zeleni svod" u nekadašnjoj Kraljevskoj palati u Drezdenu 2019. je ukradeno neprocenjivo blago. Tržišna Vrednost opljačkanih predmeta - najmanje 113,8 miliona evra.

Marta 2017 iz berlinskog muzeja Bode ukraden je 100 kilograma težak zlatnik "Big Maple Leaf". Dvojica pripadnika jednog od arapskih klanova osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne zbog tog dela. Zlatnik nikada nije pronađen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: