Najgledanija serija na Netfliksu plagijat? Tvorci novog hita "1899" optuženi za krađu

Nemačku seriju "1899", koja je trenutno najgledanija na striming servisu, kreirali su Jantje Friese i Baran bo Odar. Oni su se proslavili naučno-fantastičnom serijom "Dark" i trilerom "Ko sam ja", a fanovi novo ostvarenje upoređuju sa filmom "Matriks". Kao i sa grafičkom novelom "Crna tišina" iz 2016. godine.

Kultura

Izvor: index.hr

Sreda, 23.11.2022.

10:46

Najgledanija serija na Netfliksu plagijat? Tvorci novog hita
Foto: Profimedia/Annette Riedl/dpa

Upravo je autorka ove novele, brazilska ilustratorka Mari Kagnin, na Tviteru tvrdila da su kreatori serije ideju pronašli, ukrali iz njenog stripa.

"U šoku sam. Danas sam saznao da je serijal '1899' zapravo identičan mom stripu koji sam objavila 2016. godine.Sve je tu. Crna piramida. Smrti unutar broda. Multinacionalna posada. Očigledno čudne i neobjašnjive stvari. Simboli u očima. Pisani kodovi. Glasovi koji ih zovu. Suptilni detalji zapleta, poput ličnih drama likova, uključujući njihovu misterioznu smrt", napisala je u objavi. I sa pratiocima podelila scene iz serije i sopstvenog stripa, radi poređenja, te objasnila kako misli da je došlo do sličnosti. "Pa, 2017. godine me je pozvala ambasada Brazila da učestvujem na sajmu knjiga u Geteborgu, veoma poznatom i uticajnom međunarodnom sajmu u Evropi. Učestvovala sma na panelima i distribuirala strip, nebrojenim izdavačima i ljudima u poslu. Nije teško zamisliti da moj rad dopre do njih. Ne samo da sam isporučila strip, već sam im dala prevedenu englesku verziju", rekla je umetnica. Napeta serija prati misteriozni brod iz 19. veka

Serija iz 1899. smeštena je u 19. vek i prati brod pun putnika čiji kapetan skreće sa kursa u nadi da će spasiti izgubljeni brod koji se zove Prometej. Međutim, kada stignu, otkrivaju da je brod potonuo i misteriozno izronio, ovog puta bez ijednog čoveka na njemu. Kako se istraga nastavlja, ogromna zagonetka počinje da se otkriva, ukazujući na veće misterije broda, njegov nestanak i povratak.

Serija ima ukupno osam epizoda, od kojih se naslov prve epizode ​​zove Brod. Sve epizode ​​ove misteriozne serije traju 60 minuta. Interesantno je to što je hit serija višejezična, a likovi iz celog sveta govore na svojim maternjim jezicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: