Posle supe je na redu pire krompir – još jedna slika stradala VIDEO

Eko aktivisti su ponovo odlučili da u svrhu privlačenja pažnje na ekološke probleme šokiraju javnost. Ovoga puta "na tapetu" se našla slika "Stogovi sena" Kloda Monea, na koju je dvoje aktivista bacilo krompir pire.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2022.

08:57

Posle supe je na redu pire krompir – još jedna slika stradala VIDEO
Foto: Profimedia

Po uzoru na aktiviste organizacije Just Stop Oil, dva člana nemačke ekološke organizacije Poslednja generacija (Letzte Generation) bacila su krompir pire na Moneovo remek-delo Stogovi sena, vredno 111 miliona dolara, koje je izloženo u muzeju "Barberini" u Potsdamu.

Dvoje aktivista potom je zalepilo ruke za pod galerije.

Organizacija Poslednja generacija postavila je snimak svog performansa na društvene mreže.

Bacanje supe na "Suncokrete" Van Goga izazvalo reakcije: "Razumemo poruku, ali to nije način"

"Ljudi gladuju, smrzavaju se i umiru. Nalazimo se u klimatskoj katastrofi i sve što je vama važno je supa od paradajza ili krompir pire na slici. Znate čega se ja plašim. Plašim se onoga što nam nauka govori da nećemo moći da prehranimo porodice u 2050. godini. Ova slika neće vredeti ništa ako budemo morali da se borimo oko hrane", istakli su aktivisti.

Prošle godine, članovi Poslednje generacije organizovali su štrajk gladi ispred Rajhstaga u Berlinu zbog manjka političke volje da se nadležni uhvate u koštac sa klimatskim promenama.

Ranije ove godine, aktivisti ove grupe zalepili su ruke za asfalt na nekim od najprometnijih puteva u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: