Kraj drskog eksperimenta i ispunjeno obećanje: Umetnik će spaliti skoro 5.000 svojih slika

Slavni i kontroverzni umetnik Dejmijan Herst organizovaće 9. septembra izložbu "The Currency" (Valuta) u Njuport Strit galeriji u Londonu na kojoj će, po svom obećanju od pre godinu dana, spaliti svoje slike koje je pretvorio u NFT (nezamenljivi tokeni).

Izvor: B92, NOVA
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pre godinu dana, Herst je najavio drski plan da "izazove koncept vrednosti kroz novac i umetnost", primoravajući kupce njegovog NFT projekta da odluče između posedovanja fizičkog umetničkog dela ili digitalnog tokena koji je povezan sa njim. Sada je Herst objavio konačan rezultat na svom Tviter nalogu, piše "Artnews".

Umetnik je prodao 10.000 svojih radova kao NFT, a kupcima je dao godinu dana da odluče da li žele da zadrža tokene ili da ih zamene za fizičku verziju. Kada je pre nekoliko dana istekao rok, rezultat je pokazao 5.149 ljudi koji su se odlučili za "prave" slike, te su ostalih 4.851 radova "osudili" na spaljivanje.

Izložba "The Currency" obuhvata veliki broj slika sa tačkicama, koje je Herst počeo da stvara 2016. godine.

Dakle, da li je NFT budućnost? Ne, prema učesnicima ovog konkretnog eksperimenta.

Digitalni tokeni su prodati putem sistema lutrije za 2.000 dolara. Svaka tačkasta slika je naslovljena na osnovu umetnikovih omiljenih pesama: "Totally Gonna Sell You", "Laugh in our faces", "This old art: You’re always so interesting" i "Where the money was yesterday". Ne postoje dve iste boje korišćene u umetničkim delima, a u svaku je umetnik utisnuo mikro hologram svog lika.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Između 30. jula i 31. avgusta 2021, samo mesec dana od početka projekta, 2.036 prodatih radova donelo je neverovatnih 47 miliona dolara. Ali, tokom preostalih 11 meseci, "Valuta" je opadala, pri čemu su i minimalne cene i obim trgovine bili sve niži. U proleće ove godine, "kripto zima" je pala i tržište NFT-ova koje je nekada bilo u procvatu je opalo. Do jula 2022. mega-platforma OpenSea je otpustila 20 odsto svog osoblja. U junu 2022. dogodilo se samo 170 prodaja "Valuta", što je donelo 1.4 miliona dolara.

Uoči konačnog isteka roka, vlasnici "Valute" su raspravljali o prednostima dva medija. Jedni su smatrali da NFT uključuje "mnogo bržu i lakšu prodaju", kao i "trku koja održava uzbuđenje". Nedostaci su, kako su istakli, upravo u promenljivom tržištu. Ukupno, Herstov projekat je ostvario prodaju od oko 89 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu