Balašević pisao iz srca, ne zbog politike; Ivačković: "Nije trebalo da pomene Tita"

Muzički publicista Ivan Ivačković, autor nedavno objavljene knjige "Panonski admiral", ocenio je da je Ðorđe Balašević (1953-2021) jedan od naših najvećih pesnika, koji nije snimio loš album u karijeri i čije će pesme ostati za sva vremena, poput njegove možda najveće – "Ne lomite mi bagrenje".

Kultura

Izvor: Headliner

Nedelja, 31.07.2022.

10:51

Balašević pisao iz srca, ne zbog politike; Ivačković:
Foto:EPA/ Fehim_Demir

Ivačković je rekao za medije da je Balašević, o kome je nedavno objavio biografski knjigu "Panonski admiral", naš "najveći pesnik među muzičarima svakako, i jedan od naših najvećih pesnika uopšte, bez ikakve sumnje".

"Balašević je obeležio živote naše i drugih generacija. Imali smo privilegiju da budemo njegovi savremenici, zato što smo imali priliku da odlazimo na njegove koncerte, osetimo čar i uzbuđenje kad se pojavljuje njegov novi album. Nove generacije neće imati tu privilegiju, ali će Balaševićeve pesme ostati za sva vremena", ocenio je Ivačković.

Govoreći o Balaševićevom stvaralaštvu, Ivačković je između ostalog ocenio da "Računajte na nas" nije politička, već "rodoljubiva pesma napisana rukom iskrenog patriote".

"U to vreme samo iskreni patriotizam je i postojao. Kasnije je postao jedna vrsta profesije, kad su došla najcrnja vremena. Ali krajem sedamdesetih kad je Balašević napisao "Računjte na nas" to nije bilo tako. Napisao je tu pesmu iz srca", naveo je Ivačković. Jedna od razloga što je ta pesma nadživela Jugoslaviju je to što je napisana iskreno, a Balašević je doživeo da mu "Računajte na nas" 2018. godine traže na koncertu u Splitu, rekao je Ivačković.

"Iskreni zanos u kom je napisao pesmu i njene vrline su omogućili da nadživi zemlju. To je pesma za sva vremena bez obzira što se u njoj pominje (Josip Broz) Tito. Često se sam Balašević žalio da je pogrešio, da nije trebalo da pomene Tita, jer time umanjuje univerzalnu dimenziju pesme", primetio je Ivačković.

Prema njegovom mišljenju, poslovično samokritični Balašević u tom slučaju nije bio u pravu, pošto je “pesma položila najteži ispit – ispit vremena”.

Ivačković je ocenio da je redak slučaj u svetu, ne samo kod nas, da neko potpiše tako obimnu diskografiju a da ne snimi nijedan loš album kao Balašević.

"Ðole nema loš album. I (Bobu) Dilanu se omaklo da snimi loš album, Ðoletu nikada",naveo je Ivačković, dodavši da bi Balašević bio svetsko ime da je rođen u Sjedinjenim Državama.

Balaševićeva snaga je bila u pesništvu, ali se često zaboravlja snaga muzike, pošto je imao jako razvijen, vanserijski osećaj za melodiju, podsetio je publicista.

"Nema mnogo takvih ljudi. Njegova muzika je slalom kroz žanrove. Bio je hrabar, uspuštao se u razne žanrove i uspevao u svakom, od klasičnog roka, diksilenda i bluza", rekao je Ivačković, dodavši da deo zasluga za to pripada i pratećim mzuičarima.

Prema njegovoj oceni, Balaševićevo pesništvo je "bilo toliko jako da je muziku, koja je bila izvanredna, gurnulo malo u senku". S druge strane, muzika novosadskog kantautora je "bila savršena utoliko što je činila pravi ambijent za stihove, i bila je tačno takva kakva i treba – bila je perfektna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: