Otvorena izložba "Crucio" Darje Bajagić u Galeriji Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je izložba savremene vizuelne umetnice Darje Bajagić, pod nazivom "Crucio". Na njenoj prvoj samostalnoj izložbi u Srbiji predstavljeni su najnoviji radovi, platna nastala tokom 2022. godine.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.05.2022.

12:42

Otvorena izložba
Foto: Promo

Radovi istražuju teme dualnosti, žrtvovanja i transfiguracije kroz obradu ličnih fotografija i teoloških simbola, a izrađeni su u brojnim tehnikama – od UV štampe, preko akrila, spreja i grafita, sve do ulja i čelika:

"Darja u svom radu obrađuje pitanje simbola i njihove različite interpretacije u kontekstu različitih dela. U ovom slučaju su u pitanju teološki simboli, obično krstovi, interpretirani u kontekstu fotografija koje koristi. Ona ima više slojeva radova koje kombinuje značenjski i likovno. Ova izložba ima tu religijsku konotaciju, ali je u tom smislu akcenat na žrtvovanju, na krštenju kao nekoj vrsti transformacije, obreda prelaza. Ona ispituje stanja transformacije slobodne volje, čovekovog prelaza iz jedne emocije u drugu, kako to utiče na društvo, na okolinu i uopšte na civilizaciju," objašnjava kustoskinja Galerije Novembar, Ana Simona Zelenović.
Foto: Promo
Zelenović dodaje da tema Darjinih radova istražuje i univerzalnost ljudskih emocija u različitim okolnostima, događajima i civilizacijama, napominjujući da je sama umetnica živela i radila u drastično različitim sredinama, od Podgorice i Kaira do Čikaga:

"U tom kontekstu, njeni radovi su vrlo ikonografski složeni, oni se uvek sastoje od više slojeva koji se tumače, ali na postmodernistički način gde ona kolažira i privatne i univerzalne stvari koristeći čisto formalno svojstvo slike."

Izložba "Crucio" Darje Bajagić otvorena je za sve posetioce do 26. juna, a Galerija Novembar najavljuje bogat letnji program koji će početi tradicionalnom grupnom izložbom "Summer Vibes", a potom i brojnim gostima iz zemlje i inostranstva, performansima i multimedijalnim sadržajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: