Ukrajinski filmski reditelj brani Ruse, ne želi da ih drugi bojkotuju: "Ovo je groteskno"

Proslavljeni ukrajinski reditelj u utorak je na Filmskom festivalu u Kanu rekao da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa uprkos razornoj invaziji na njegovu zemlju.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sergej Loznica učestvovao je na festivalu na južnoj francuskoj obali kako bi predstavio novi dokumentarni film o bombardiranju Nemačke tokom Drugog svetskog rata.

"Razlog zbog kojeg film tako snažno podseća na trenutnu situaciju je to što se ispostavilo da još uvek nismo rešili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvek legitimna metoda vođenja rata", rekao je Loznica za AFP. Iako su mnogi Ukrajinci znali da bi rat mogao da izbije u bilo kojem trenutku, rekao je kako nije bilo zamislivo da će biti "tako nasilan, tako razoran".

"Barbarizam... Vratio nas je sto godina unatrag i shvatili smo da smo potpuno nemoćni. Preostaje samo nada u promenu ljudskog mentaliteta", kazao je.

"Dobri Rusi"

Usprkos užasu trenutnog rata, Loznica se posvađao s mnogim sunarodnicima zbog svog stava prema bojkotu Rusa. U martu je izbačen iz Ukrajinske filmske akademije nakon što je odbio sve ruske umetnike da stavi "u isti koš" rekavši da bi bilo bolje "ujediniti slobodoljubive i slobodoumne ljude sveta protiv ruske agresije".

Voditelj Kijevskog međunarodnog filmskog festivala Andrij Kalpakči prošle je nedelje na panelu u Kanu izjavio da u ovom trenutku ne postoji nešto kao što su "dobri Rusi". Loznica je potom rekao da je deljenje ljudi na dobre i loše "groteskno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu