Ne žali ni za čim u karijeri, u Evroviziju se ne razume, ali zna šta znači Konstraktin pokret ruku

Najveća srpska glumica dobila je još jednu naslednicu. Nagrada "Žanka Stokić" ove godine uručena je divi našeg pozorišta i filma Tanji Bošković.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2022.

15:42

Ne žali ni za čim u karijeri, u Evroviziju se ne razume, ali zna šta znači Konstraktin pokret ruku
Foto: Printskrin/TV Prva

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade se navodi da je Tanja Bošković, inače 18. dobitnica ovog prestižnog priznanja, jedna od retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, isključivosti.

"Nije jednostavno, čovek mora da ima i sreće. Prvo, ja sam živela u vreme kada su postojali ljudi kao Muci Draškić, Zlatan Dorić, Mira Trailović, oni koji su brinuli o stasavanju umetnika kroz stepenice koje moramo da prolazimo, oni su stvarali ansamble. Umetnost nije sad i odmah. Mladim glumcima danas ne daju da stasavaju", kaže za TV Prva Tanja Bošković.

Kako kaže, nije očekivala da će dobiti ovu nagradu, a za samu Žanki Stokić kaže da je bila čudesna osoba.

"Prvo sam pomislila da je greška. Nisam ni znala da je pozorište Atelje 212 mene kandidovalo za tu nagradu. Žanka Stokić je bila čudesna osoba koja je mnoge stvari promenila u Srbiji, ali i u mojoj vizuri gledanja na glumice. Žanka je otpatila teško tu svoju ogromnu popularnost. Dobijala je ljubav sa svih strana - od Nušića koji je pisao Gospođu ministarku za nju, od publike koja joj je darivala novac da bi mogla da kupi kuću na Topčideru. Živela je u materijalnoj nemaštini, ali je sa druge strane imala sve što život čini", ispričala je Tanja i nastavila:

"Imala je slovensku razbarušenost, bila je boem, taj život je bio težak. Udali su je u 14. godini, i pobegla je u pozorište. Rušila je stereotipe koji su vladali i platila punu cenu toga, do toga da su je osudile vlasti zbog toga što je kao sarađivala sa Nemcima. Zapravo je radila svoj posao da bi mogla da zaradi novac za insulin, jer je bolovala od šećera. To je nešto zbog čega smo se svi ogrešili o nju".

Kada se osvrne unazad i sagleda svoju bogatu karijeru, na pitanje da li žali za nečim, Tanja kaže: "Ne, osim što se možda nisam bavila dovoljno svojim životom. A svaka uloga koju je trebalo da odigram me je stigla - pre ili kasnije. Nemam razloga da se žali, možda samo nisam dovoljno poradila na tome da sadašnje generacije prolaze bolje", istakla je Tanja.

Odgovarajući na pitanje da li je Evrovizija muzički festival ili politika, Tanja kaže da se u to ne razume.

"Previše mi je mešanja u umetnost svega drugog, nepotrebno je. Naročito muzika, ta uzvišena ljudska disciplina, treba da bude potpuno operisana od svih drugih stvari. Videćemo šta će ostati od ovih pesama, pobedničkih i nepobedničkih, da li ćemo se sećati te muzike", kaže Tanja i, pokazujući poznati Konstraktin pokret ruku iz evrovizijske pesme, dodaje: "Ovo je bio protest, toliko mogu da razumem. Tu se muzika koristi za nešto što čovek hoće da kaže. Ali ja volim nešto drugo, jer imam pravo."

Pogledajte video-prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: