"Perverzan i destruktivan": Kako bi prošao Pablo Pikaso u eri pokreta MeToo?

Slavni Pablo Pikaso zbog svog odnosa prema ženama danas sigurno ne bi bio feministički uzor. Imao je dve supruge, najmanje šest ljubavnica i nebrojene afere.

Kultura

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 12.04.2022.

13:00

Foto: Profimedia

Žene bi često napuštao kad bi se razbolele, voleo je da bude sa prostitutkama, a partnerke su mu često bile mnogo mlađe. Njegova druga supruga imala je 27 godina kad se udala za njega, a on je tada napunio 79. Neke njegove tvrdnje bi, da ih je izrekao u današnje doba, na Tviteru izazvale pometnju – poput ove: "Za mene postoje samo dve vrste žena: boginje i pokorne".

Ništa od ovoga nije novost i reciklirano je u mnogim knjigama i člancima. Ali u svetu nakon pokreta MeToo ljudi koji brinu o Pikasovoj ostavštini suočeni su s brojnim izazovima.

Pikaso: Oživeo od cigareta, spavao sa prostitutkama, a voleo Jugoslovenku

"Pokret MeToo uticao je na to da njegovo ime u današnje doba potamni", rekla je Sesil Debre, direktorka Pikasovog muzeja u Parizu.

Dodala je da su danas "napadi još žešći jer je Pikaso najpoznatija i najpopularnija figura moderne umetnosti – idol koji se mora uništiti".

Perverzno, destruktivno

Ovaj problem se ne pokušava "gurnuti pod tepih". Pariski muzej nedavno je pozvao umetnice da se uključe u debatu o Pikasu. Među njima je i francuska slikarka Orlan, autorka dela "Žene koje plaču su ljutite", a odnosi se na jedan od Pikasovih najpoznatijih portreta, "Ženu koja plače".

U sestrinskom muzeju u Barseloni tokom maja će se održati radionice i razgovori s istoričarima umetnosti i sociolozima u sklopu kojih će se raspravljati upravo o ovom problemu.

Ipak, stručnjaci kritikuju neke od nedavnih napada na voljenog umetnika.

Nagrađivani francuski potkast ponovo je podstakao rasprave kojima je uporište u knjizi "Picaso, Minotaur“, francuske novinarke Sofi Šovu iz 2017. po kojoj je on bio "nasilan…ljubomoran…perverzan…destruktivan".

Sesil Debre tvrdi da su neke od njihovih izjava "anahrone“ i da se oslanjaju na "nagađanja i tvrdnje bez istorijskih referenci". Ali ona pozdravlja raspravu o Pikasovoj zaostavštini, jer se "istorija umetnosti obogaćuje pitanjima novih vremena i novih generacija".

Životinjska seksualnost

Nije uvek jednostavno odvojiti umetnika od njegove umetnosti.

Marina Pikaso je o ljubavnicama svog dede jednom napisala: "Potčinio ih je svojoj životinjskoj seksualnosti, obuzdao ih, začarao, progutao i zdrobio na svom platnu".

Ali Oliver Pikaso, umetnikov unuk, tvrdi da se prikazivanjem Pikasa kao čudovišta rizikuje i to da se pogrešno prikažu žene koje su ga volele. Neke, poput Mari-Tereze Valter, bile su mlade i ranjive muze koje su se osećale nemoćno, kazao je za AFP.

Druge, poput Fransoaz Žilo, znale su tačno u šta se upuštaju u odnosu s Pikasom i nije im bio problem da odu kada im je svega bilo dosta.

"Neke su iz tog odnosa izašle neokrznute, ali neke nisu. Sve je to jako složeno, te žene su međusobno bile različite", smatra Oliver.

Pikasove slike prikazuju deo te kompleksnosti.

"Među njegovim delima ima onih punih nasilja, ali i onih s velikom dozom nežnosti… Svaki put kada bi iscrpeo svoju inspiraciju, krenuo bi na nešto drugo", dodao je.

"Žene su bile nužne za njegovo stvaralaštvo, bez njih bi nešto nedostajalo", zaključio je Pikasov unuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: