Izložba povodom 120 godina od rođenja Nedeljka Gvozdenovića u Kući legata

Kuća legata poziva na svečano otvaranje izložbe umetničkih dela akademskog slikara Nedeljka Gvozdenovića, povodom 120 godina od rođenja ovog velikog umetnika, dobrotvora i darodavca.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 22.02.2022.

14:53

Izložba povodom 120 godina od rođenja Nedeljka Gvozdenovića u Kući legata
Ilustracija/Foto: Nikolay Netsvetaev/Shutterstock

Izložba će biti otvorena u četvrtak 24. februara, sa početkom u 19 časova, u Galeriji Kuće legata u Ulici kneza Mihaila, broj 46.

Gostima, partnerima, posetiocima i poštovaocima umetničkog opusa Nedeljka Gvozdenovića obratiće se direktor Kuće legata Filip Brusić Renaud, kao i Svetlana A. Mitić, istoričarka umetnosti i kustostkinja Muzeja savremene umetnosti.

Umetničko stvaralaštvo Nedeljka Gvozdenovića, pored svoje morfološke raznovrsnosti, predstavlja i jedan od obimnijih autorskih opusa srpskih umetnika druge polovine dvadesetog veka. Prema tvrdnjama samog Gvozdenovića, ono sadrži između 1.700 i 1.800 slika. Poklon-zbirku svojih dela akademik slikar Gvozdenović preneo je 1980. godine u vlasništvo grada Beograda. Legat čine 562 umetnička dela: 45 slika u tehnici ulje na platnu i na kartonu i 517 radova na papiru u raznim tehnikama.

Zbog neadekvatnih uslova u prostoru Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici, gde je još krajem sedamdesetih godina prošlog veka planirano da se realizuje projekat Galerija legata, čiji je inicijator bio i Nedeljko Gvozdenović, njegova dela poklonjena gradu Beogradu samo su povremeno izlagana.

Povodom 120 godina od rođenja akademika Nedeljka Gvozdenovića, Kuća legata oživljava uspomenu na ovog velikog dobrotvora i darodavca izložbom njegovih radova. Dela ovog velikog umetnika biće izložena do 24. marta 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: