Vini Pu i Bambi postali javno dobro

Vini Pu i njegovi prijatelji od 1. januara 2022. godine postali su javno dobro, prenose svetski mediji.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 02.01.2022.

12:42

Vini Pu i Bambi postali javno dobro
Foto: Profimedia

Sa prvim danom nove godine, više od hiljadu umetnina u raznim formama izgubilo je status autorskih prava i prelaze u formu javnog dobra, odnosno postala su dostupna svima na korišćenje.

Prema pravilu, sva literatura, muzika, filmovi i druga kreativna dela imaju rok od 95 godina pre nego što postanu javno dobro.

U 2022. godini, osim dečjeg klasika Alana A. Milnea "Winnie the Pooh", javno dobro postao je i prvi roman Ernesta Hemingveja "Sunce se ponovo rađa".

Prva zbirka kratkih priča Hemingveja "U naše vreme" postala je javno dobro prošle godine.

U grupi dela koja su dostupna svima na korišćenje bez plaćanja autorskih prava od ove godine našao se i lik Bambija, koji je kreirao Feliks Salten.

Kada su u pitanju filmovi, bez autorskih prava su i "Battling Butler" i "The Son of the Sheik", poslednja ostvarenja u kojima je igrao Rudolf Valentino pre nego što je preminuo u 31. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: