Sve predstave se povukle iz takmičenja na festivalu; Štajnfeldova: "Istorijski čin"

Sve predstave koje su bile deo programa 38. po redu Pozorišnih susreta u Brčkom povukle su se iz takmičarskog dela zbog zato što je Branislav Lečić član žirija festivala.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Festival evropskog filma Palić/Promo
Foto: Festival evropskog filma Palić/Promo

Iako su neke predstave ipak izvedene u prethodnim danima iz poštovanja prema publici, sve ostale su odustale od takmičarskog dela, a Danijela Štajnfeld je to nazvala "istorijskim činom".

"Ovo je jedan od najbitnijih istorijskih činova, ne zato što ima veze sa mnom nego zato što aktivisti nisu pokrenuli taj čin, već naše kolege koje dobro poznaju i mene i Lečića i koji su nepristrasna, treća strana. Oni nisu ni sudije ni institucije ni aktivisti ili feministkinje koji hoće da stanu nasuprot nasilju, već su kolege koji nisu pristali da budu na strani nasilja. Dok smo ćutali i trpeli svi smo znali da postoje ljudi u našoj branši koji zloupotrebljavaju svoj položaj i ugrožavaju sigurnost našim koleginicama", rekla je ona u razgovoru za Zoomer.

Danijela Štajnfeld: "Hvala" FOTO

Danijela Štajnfeld je navela i da je bila spremna da se suoči sa svime što su mediji pisali kao i da joj nije važno da li joj neko veruje ili ne.

"Da nisam bila spremna, ne znam kako bih ovo preživela, a možda i ne bih preživela ovaj medijski linč. Ostavio bi na mene posledice. Biti spremna znači biti zaceljena, a to znači ne identifikovati se sa bilo kojim stranim sudom o tome šta ti se desilo. Potpuno mi je irelevantno da li će mi neko verovati ili ne, meni nije potrebna validacija da se meni to desilo od strane bilo koga. Prestala sam da se identifikujem sa time da sam ja žrtva silovanja, razumem da me to ne definiše na bilo koji način. U tom trenutku, proces izlaska u javnost je, meni se čini, mnogo lakši", objasnila je.

Pozorišni susreti u Brčkom završavaju se večeras, a koncert će održati Rade Šerbedžija. On je pre nekoliko dana napisao pismo direkciji, a, između ostalog, naveo je:

"Pozvali ste me da na završetku vašeg festivala održim koncert u čast pobednika. Za mene su pobednici sve one moje kolege i koleginice umetnici koji su se solidarisali i, uprkos neprirodnoj situaciji, održali svoje predstave zbog same publike zbog koje se i bave ovom umetnošću. Tako sam i ja odlučio da zbog publike održim svoj koncert. Jedino što vas molim jeste da, pre mog koncerta, na pozornici na kojoj nastupam sa svojim orkestrom, ne bude nikakvih dodela nagrada koje su na ovakav način iskompromitovane", napisao je Šerbedžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu