Šta je Merima značila za narodnu muziku i srpsku kulturu?

Merima Njegomir preminula je danas usled borbe sa rakom, a važila je za jednu od najistaknutijih srpskih pevčica narodne muzike.

Kultura

Izvor: Novosti

Subota, 20.11.2021.

10:07

Default images

Dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi koju je ona dobila kao jedina pevačića narodje muzike.

Merima NJegomir je bila prva od svih pevača narodne muzike koja je održala koncert na Kolarcu.

Otpevala je čuvene hitove, koje nikad : Ivanova korita, Ruzmarin, Zbog tebe, Što je lepo kad se neko voli, Opilo nas vino, Da nije ljubavi tvoje, Pamtim još, Kad zaškripi kapija, Zelene su oči tvoje, Mezimica…

Merima je odrasla u naselju Kalvarija u Zemunu, pa je nakon završetka osnovne škole stekla i srednje obrazovanje u Višoj turističkoj školi, sa kojom je uporedo pohađala i srednju muzičku školu "Kosta Manojlović" u Zemunu, odsek za solo pevanje, u klasi profesorke Milice Popović.

Zanimljiva je i činjenica da je Merima svoju ljubav prema pevanju, stekla dok je kao mala slušala svoju majku koja peva uz hitove sa popularnog "Radio Beograda", te je i sama pokušavala da uz majku peva, ali kako je govorila, njena majka je smatrala da Merima uopšte nema talenta, i da stalno falšira, i da je nije podržavala u nameri da se bavi muzikom.

Svoju muzičku karijeru, pevačica je započela 1972. godine, kada je u pratnji orkestra "Citadela", počela da nastupa u jednoj lokalnoj kafani, i to samo povremeno pevajući za svoje društvo i drage prijatelje, ali je kasnije počela i da često nastupa sa pomenutim orkestrom u poznatom restoranu „Romanitar“, kada je naučila dovoljno pesama da osmisli svoj repertoar.

Upravo na jednom od njenih nastupa, mladu Merimu NJegomir je čuo i tadašnji urednik "Radio Beograda“, Svetomir Šešić Šele, koji ju je pozvao da za pomenutu stanicu snimi dve pesme, koje su i danas u arhivi "Radio Beograda"– "Idem putem, pesma se ori" i "Bisenija".

Preokret u muzičkoj karijeri poznate pevačice, te i njen uspon, je nastao 1977. godine, nakon što je upoznala poznatog pevača Predraga Živkovića Tozovca, koji joj je komponovao dve pesme za prvi album koji je 1978. godine izdala poznata muzička kuća "Jugoton".

Merima NJegomir je snimila 24 albuma, učestvovala na preko 45 festivala u periodu od 1979. do 2011. godine (gde je osvojila prvu nagradu čak na dvadeset festivala), te je snimila i preko sto snimaka za "radio Beograd“, gde je interpretirala srpske izvorne pesme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: