Šta je Ivan Tasovac uradio za srpsku kulturu?

Direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Ivan Tasovac preminuo je večeras, javljaju mediji, ali ono što je učinio za kulturu ostaće večno iza njega.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2021.

21:54

Šta je Ivan Tasovac uradio za srpsku kulturu?
Foto: Caslav Vukojicic/ e-stock

Diplomirao je klavir na Konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski" u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. Bio je direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001. do 2013. godine. Međutim početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.

Ko je bio Ivan Tasovac: Bivši ministar kulture i direktor Beogradske filharmonije

Tasovac u dvanaestoj godini debituje sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji. Član je žirija međunarodnih konkursa, vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji.

Dobitnik je nagrada "Disrupton" za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone; dobitnik je povelje "Budi dobar i pokaži to drugima" koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću za u periodu jul–decembar 2004. godine i dobitnik je godišnje nagrade za 2005. godinu, koju dodeljuje "Samsung". Dobitnik je nagrade "Doprinos godine Evropi 2009.". Nedeljnik "Vreme" izabrao ga je za ličnost 2011. godine.

Beogradska filharmonija pod njegovim vođstvom dočekala je 90. rođendan, koji je, iako bez sopstvene koncertne dvorane, proslavila velikim koncertom u sali Kolarčeve zadužbine. Rad Filharmonije obeležila su brojna gostovanja velikih svetskih imena. Ostale su zapamćene i brojne promotivne kampanje, poput one pod sloganom "Hvala što ne dolazite", kao i raspisivanje tendera za izbor dirigenta Filharmonije.

Tasovac je izabran zbog svog pozitivnog doprinosa unapređenju društvenih institucija u javnom interesu. Kolegijum ovog nedeljnika smatra da je upravo on tokom 2011. unapredio Beogradsku filharmoniju kao značajan deo srpske kulture.

"U godini opšte pa i kulturne krize, Beogradska filharmonija postala je prepoznatljiva širom regiona i Evrope, a Tasovac je uspeo da jedan oblik elitističke institucije približi širokoj javnosti", navodi se u saopštenju "Vremena".
Krajem avgusta 2013. godine prihvatio je poziv premijera Ivice Dačića da postane ministar kulture.

Aprila 2014. godine ponovo je imenovan za ministra kulture i informisanja. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2016, kada je izabrana nova Vlada Srbije. Ovako je izgledalo njegovo gostovanje na B92 TV, 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: