Završena digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja

Kako je istakao akademik Aleksandar Kostić, upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, završena je digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja – najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa iz 80-ih godina 12. veka u specijalno opremljenoj prostoriji u Narodnom muzeju, čime su upravljali stručnjaci iz Audiovizuelnog arhiva.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Akademik Kostić je napomenuo da je Miroslavljevo jevanđelje digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija (inicijal) sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga.

„Snimanje je završeno pre nekoliko dana, predstoji proveravanje kvaliteta svakog snimka i da se kao finalni proizvod Miroslavljevo jevanđelje sačuva u najvišoj mogućoj rezoluciji u Audiovizuelnom arhivu. Samo jedan snimak ima oko 700 megabajta", istakao je Kostić.

Digitalizovano je 400 iluminacija i napravljeno oko 2.000 snimaka.

"Ovaj vredni kulturni spomenik biće dostupan stručnjacima. Konačno je uslikan na način koji će ga ubuduće štititi i čuvati, te nema potrebe da se koristi original", napomenuo je akademik Kostić.

On je dodao da je Miroslavljevo jevanđelje deo srpskog kulturnog identiteta, i da preostaje da se početkom iduće godine postavi na sajtove nadležnih institucija, kako bi bilo dostupno domaćoj i stranoj publici.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Osim razvezivanja ove knjige imali smo problem, jer neke iluminacije ulaze u povez. Zlato na iluminacijama je takođe predstavljalo problem, ali sada je uslikano i vidi se da je reč o nanosu zlata", istakao je Kostić.

Kostić je naveo da će i 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, koju Rusija treba da vrati Srbiji, takozvani Petrogradski list, biti digitalizovana ako stigne, ali se još ne zna da li će to biti zasebno ili kao veći, digitalizovani deo Miroslavljevog jevanđelja.

Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano na osnovu Sporazuma o saradnji Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu koji ga čuva, SANU i Narodne biblioteke Srbije.

Srbija je Miroslavljevo jevanđelje 2005. godine upisala na Uneskovu listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu