Sajam knjiga se neće održati ni ove godine: Čelnici procenili da im nije isplativo

Udruženje izdavača i knjižara Srbije, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije i Samostalni izdavači saglasili su se da Međunarodni beogradski sajam knjiga ne bi trebalo da bude održan od 11. do 19. septembra.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2021.

12:50

Sajam knjiga se neće održati ni ove godine: Čelnici procenili da im nije isplativo
Ilustracija/Foto: EPA/KOEN VAN WEEL

Predstavnici Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i grupacije samostalnih izdavača saglasni su da učešće na ovogodišnjem Sajmu knjiga nije prihvatljivo i pozivaju Odbor Beogradskog sajma knjiga da, uz podršku Gradske uprave i Ministarstva kulture, odloži održavanje Sajma knjiga do standardnog oktobarskog termina sledeće godine, navodi se u saopštenju.

"Smatramo da je Beogradski sajam knjiga veoma važna manifestacija i da se tradicija mora poštovati, ali smo svesni činjenice da će ovako organizovana sajamska manifestacija proizvesti mnogo problema i izvesno neće biti od očekivane koristi ni organizatoru, ni učesnicima niti posetiocima", pisalo je u saopštenju.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je pismo direktorki Beogradskog sajma Danki Selić i podržala predloge Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, kao i grupacije samostalnih izdavača.

Maja Gojković je u pismu pozvala da Beogradski sajam sagleda predlog izdavača i razmotri odluku da se ovaj Međunarodni beogradski sajam knjiga održi od 11. do 19. septembra.

Imajući u vidu argumente izdavača da produkcija knjiga do termina planiranog održavanja neće biti pripremljena u skladu sa godišnjim planom i da to može dovesti do situacije da ne bude dovoljno novih naslova, potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja je istakla da je potrebno ovu činjenicu uzeti u obzir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: