Slika čuvene Zore Petrović izložena u Konaku kneginje Ljubice VIDEO

U Konaku kneginje Ljubice postavljena je kolekcija od 36 umetničkih dela koje je Muzej grada Beograda kupio od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika iz stečajne mase Jugoeksporta.

Kultura

Izvor: B92/TV Prva

Sreda, 16.06.2021.

10:34

Slika čuvene Zore Petrović izložena u Konaku kneginje Ljubice VIDEO
Foto: Printscreen/Prva TV

Izložba traje do nedelje 20. juna, do kada će svi posetioci moći da vide ovih 36 dela, od ukupno 148 artefakata koji su sada proglašeni kulturnim dobrom.

"Tih 148 dela, od kojih su 120 slike, smo mi priključili već postojećem legatu Jugoeksporta u kome imamo 48 dela likovne umetnosti naših najpoznatijih autora. Nadamo se da će se pojaviti i slike za kojima tragamo, a za sada se zna za 14 koje nedostaju", kaže Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Jedno od dela koje se sada nalazi u Konaku, a procenjeno je na oko 600 evra, jeste slika čuvene slikarke Zore Petrović, urađena tehnikom ulje na platnu koja je jedna od najvrednijih na tržištu.

"Ova kolekcija je za trgovce idealna prilika jer se radi o najpoznatijim imenima i radi se o velikim formatima, iz poznatih serija, iz njihovih najboljih perioda", ističe Jelena Medaković.

Ona je dodala da se slike čuvaju na odgovarajući način, jer u Konaku kneginje Ljubice postoje merači temperature i vlage, koji rade čitav dan i noć, održavaju ih u približno idealnoj vrednosti.

U video-prilogu pogledajte kako izgledaju ova dela:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: