Iznenada preminuo Branko Gavrić

U Beogradu je iznenada preminuo izuzetno cenjeni grafički dizajner, ilustrator i autor brojnih plakata i omota albuma Branko Gavrić.

Kultura

Izvor: Headliner.com

Ponedeljak, 07.06.2021.

18:25

Iznenada preminuo Branko Gavrić
Foto:Depositphotos

Osim za omote albuma Električnog orgazma, Elvisa J. Kurtovića, Kornelija Kovača i mnogih drugih, Branko Gavrić zaslužan je i za omot albuma "Paket aranžman". Ujedno je zaslužan i za sam naziv ove legendarne kompilacije na kojoj su se prvi put javnosti predstavile grupe Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

Nedavno se pojavio i na otvaranju izložbe "Paket aranžman (1981-2021)" na Kalemegdanu, kada se početkom godine navršilo četiri decenije od izlaska kultnog albuma. Ovako se prisećao kako mu je sinula ideja za omot:

"Zapad malo zna o nama, trpa nas iza gvozdene zavese, a u tom trenutku muzika u Jugoslaviji ne zaostaje za Evropom i Amerikom, pa ju je samo trebalo predstaviti tom Zapadu, dovesti ga u Beograd na obilazak. I to bez ikakvih ulepšavanja. I tako je Paket postao turističko-muzički Paket aranžman – pričao je dodavši da je muzičarima koncept za omot predstavio u kafani Kolarac, i da su svi bili protiv tog rešenja, jer je "svako video projekat kao lični i imao sopstvene ideje o omotu".

Odlučio je Enco Lesić, uz reči: "Ovo je odličan omot i ovo ide".

Neko vreme Gavrić je bio i grafički urednik muzičkog magazina Džuboks, a posebno se istakao brojnim plakatima za omladinske radne akcije i filmove.

Pre samo petnaestak dana preminula je i Gavrićeva supruga Mirjana, koja mu je bila najveća ljubav i podrška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: