"Strike a Pose"- očekuje se festival posvećen kulturi drega

Dvodnevna manifestacija posvećena dreg kulturi pod nazivom "Strike a Pose" zakazana je, posle godinu i po pauze, za 7. i 8. jun u Ustanovi kulture Parobrod, najavili su organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

16:20

Foto: Shutterstock/lev radin

Projekat "Strike a Pose" pokrenule su studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti sa katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, sa ciljem da, kako navode, doprinose afirmaciji ove vrste subverzivnog umetničkog izražaja, stvaranju bezbednog prostora za performans, rušenju stereotipa o marginalizovanoj društvenoj grupi i pokretanju diskusije o dregu kao umetničkoj formi i njegovoj aktivističkoj moći u okvirima LGBTQ+ zajednice.

Programske celine ove kulturne manifestacije sastoje se iz filmske projekcije, tribine, radionice dreg šminke i na kraju, dreg performansa, sa fokusom na mlade neafirmisane dreg umetnike, od kojih će većina svoje prve performanse izvesti upravo tom prilikom, navode organizatorke.

Program prvog dana, od 19 do 22 sata, sastavljen je od projekcije filma "Paris Is Burning" (1990), kultnog ostvarenja u oblasti dokumentarne kinematografije i govori o nastanka drega, a potom sledi i tribina o dregu i njegovom značaju.
Foto: Shutterstock/CREATISTA
Za drugi dan, od 20 do 22 sata, planirana je radionica dreg šminkanja, tokom koje će polaznici uz pomoć iskusnih mentora u polju dreg umetnosti moći da se pripreme za performans iste večeri, koji je otvoren za publiku. Zaključnu aktivnost ovog projekta obeležiće pet nastupa, vođenih u maniru klasične dreg večeri, piše u najavi.

Svojim učešćem u projektu su mnogo doprineli Vladimir Krišćanski Takac, Andrej Ostroški, Alexis Vander Cunt i vizuelni dizajner Konstantin Krstić, a podržali su ga Fakultet dramskih umetnosti, UK Parobrod, Međunarodni festival kvir filma, Prajd info centar i Inicijativa mladih za ljudska prava, kao i jedna kompanija posvećena kozmetici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: