Albertina proslavlja 550. rođendan Albrehta Direra

Muzej Albertina u Beču obeležiće 550 godina od rođenja Albrehta Direra veoma raznovrsnim programima u periodu od 17. do 23. maja 2021. godine. Direrovi "Zec" i "Ruke koje mole" ubrajaju se u najpoznatija i najčešće reprodukovana umetnička dela u istoriji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Albertina/APA-Fotoservice/Juhasz
Foto: Albertina/APA-Fotoservice/Juhasz

Virtuelna izložba crteža Albrehta Direra dostupna je od danas putem veb-aplikacije Google Arts & Culture. U ulaznom prostoru muzeja postavljen je ogromni ružičasti zec boje. Skulptura je delo umetnika Otmara Herla. Tokom cele nedelje će se održavati kvizovi znanja o Albrehtu Direru, a jedna od nagrada će biti godišnje karte za Albertinu. Program obuhvata i onlajn razgovor sa glavnim kustosom muzeja i stručnjakom za Direra, Kristofom Mecgerom. Za decu je organizovano takmičenje u crtanju, a zadatak je da se nacrta zec. Radovi se mogu predati do 30. juna 2021. godine. Štand sa kobasicama u blizini Albertine prodavaće tokom Direrove nedelje kobasice koje su bile tipične i omiljene za njegovog života u Nirnbergu, rodnom gradu umetnika.

Albertina poseduje najznačajniju zbirku crteža Albrehta Direra sa skoro 140 njegovih dela. Istorija Direrove zbirke u Albertini je od posebnog značaja, jer se poreklo njegovih ostvarenja može pratiti od 1528. godine. Zbirka je idealna polazna tačka za razumevanje Direrove koncepcije umetnosti. Trenutno se u Albertini mogu videti mnoga njegova dela. Izložba "Grad i selo. Između sna i realnosti" predstavlja između ostalih i slike "Veliki komad trave", Inzbruk sa severa" i "Luku Antverpena". U virtuelnoj izložbi biće dostupni "Zec", "Ruke koje mole", "Krilo modrovrane" i "Portret 93-godišnjeg muškarca".

"Mnoga dela Albrehta Direra, a pre svega "Zec", fasciniraju ljude od 16. veka. Prvo imamo neverovatnu veštinu u prikazivanju žive životinje, kao da možemo da dodirnemo svaku dlaku krzna. Potom nam se u oku životinje ukaže poseban detalj, odraz prozora u radionici umetnika. Kao da smo prisutni u 1502. godini i posmatramo umetnika dok radi", objašnjava Kristof Mecger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu