Otkrio Breda Pita: Prvi je pružio šansu holivudskoj zvezdi FOTO

Poznati srpski i jugoslovenski snimatelj, direktor fotografije i reditelj Božidar Nikolić preminuo je danas u 80. godini, a ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju "Tamna strana Sunca".

Izvor: B92
Podeli

Božidar Nikolić, osim što je učestvovao u stvaranju najlegendarnijih filmova u SFRJ, od "Ko to tamo peva", "Dečko koji obećava""Maratonci trče počasni krug" pa sve do "Balkanskog špijuna" i "Profesionalca", otkrio je i Breda Pita na jednom kastingu.

Slavni Bred Pit jednu od prvih uloga u karijeri odigrao je baš u Nikolićevom u filmu "Tamna strana Sunca" (The Dark Side of the Sun). Film je snimljen 1988, kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, scenario su po priči Nikole Jovanovića napisali Endru Horton i Željko Mijanović, a u glumačkoj podeli su bili i Šeril Polak, Gaj Bojd...

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u Tamnoj strani Sunca pojavilo 400 glumaca, bez dileme je odabrao Pita, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promenila život.

"Ja sam otkrio Breda Pita. Bio sam u 'Metro Goldvin Majeru', i od četiri stotine glumaca koji su bili na kastingu za ovaj film, izabrao sam njega. Zbog izbijanja rata u tadašnjoj Jugoslaviji, 'Tamna strana Sunca', nažalost, ovde nikada nije prikazana, a američku premijeru je doživela tek 1997. Meni su, zapravo, Amerikanci ukrali taj film, jer sam ja njegov suvlasnik, a nikada mi nisu dali ni dinara. Ali danas mogu da kažem da u karijeri ne žalim gotovo ni za čim", rekao je Nikolić jednom prilikom za Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu