Poslednji pozdrav Feđi Stojanoviću: Suze i aplauz u Ateljeu 212

Komemoracija povodom smrti dramskog umetnika Feđe Stojanovića danas je održana u njegovom matičnom pozorištu - Ateljeu 212, na velikoj sceni "Mira Trailović".

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 08.05.2021.

15:14

Poslednji pozdrav Feđi Stojanoviću: Suze i aplauz u Ateljeu 212
Foto: E-stock/Dušan Milenkoviæ

"Pre samo nekoliko meseci smo na ovoj sceni gledali Feđu Stojanovića u novoj predstavi, a nismo ni sanjali da će mu to biti poslednja premijera", rekao je upravnik Ateljea, Novica Antić, podsećajući na novi komad "Da bog da te majka rodila" Vedrane Rudan, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Iza, naizgled, namrgođenog lica i pogleda krio se dobar čovek, rekao je Antić navodeći da je Stojanović Ateljeu u potpunosti posvetio svoj kreativni život sa mnogo nezaboravnih i neprolaznih uloga svetske i domaće dramske baštine.

Dramaturg i književnik Ivana Dimić, napomenula je da je Feđa Stojanović bio odličan glumac, tih, sveden, pouzdan, tačan, stabilna tačka za ansambl i za dobru predstavu neophodan.

"U pozorište je ulazio preventivno namrgođen, jer ga je osetljivost činila ranjivim. Na prvu ljubaznu reč bi se nasmejao i ozario, jer je bio dobronameran i prava bezazlena duša. A kad su navalila teška iskušenja, postao je tužan", aludirala je Dimić na tragediju koja ga je zadesila, kada mu je iznenada preminuo sin u Americi - filmski režiser Uroš Stojanović.

Ona je podvukla da Stojanović simboliše srećna pozorišna vremena, što znaju svi oni koji su ga poznavali, radili i družili se sa njim.

Ona se oprostila od Feđe recitovanjem pesme "Doviđenja, druže, doviđenja" Sergeja Jesenjina. Glumac i reditelj Erol Kadić, dugogodišnji član Ateljea 212, kazao je da su obojica bolno podneli raspad stare Jugoslavije, pevali su često partizanske pesme i dalje slavili nepostojeće državne praznike.

"Fantastično smo se Feđa i ja kao ljudi i kolege svađali", prisetio se reditelj i dodao da se nikad nije desilo da dugo ne pričaju, već se brzo pomire i nastave dalje.

"Ne postoje reči da ublaže tugu kada ode neko kao Feđa, ali nam barem ostaju sećanja, koja traju dugo i niko ne može da nam ih ukrade. Tamo gde ide, Feđa sigurno ima sa kim da se svađa", zaključio je Kadić.

Televizijski i pozorišni režiser Mihajlo Miša Vukobratović podsetio je na memoare glumca, gde se kaže kako su ga mnogi savetovali da se okane glume i da je bolje da postane pevač, jer ima lep glas za muziku, a i pevači više zarađuju.

Vukobratović je sa preminulim dramskim umetnikom nedavno radio na TV seriji "Istine i laži", koja je imala više od 300 epizoda, a planiran je i njen nastavak. Režiser je takođe spomenuo tekst "Ja, Feđica", koji je Stojanović napisao uz želju da se postavi na scenu kao pozorišni komad ili, možda, TV format, kao sveobuhvatna rekapitulacija njegovog glumačkog života.

Rediteljka Milica Kralj osvrnula se na tešku situaciju sa pandemijom virusa kovid 19 i ocenila da će svet biti izmenjen u trenutku kada konačno jednom svi skinu maske i nauče da dišu.

"U tom novom svetu, više nećemo viđati neke ljude, koji su činili taj svet čarobnijim mestom za življenje, ljude koje smo smatrali svojom utehom, kućom i domovinom. Takav jedinstveni svet je činio Feđa Stojanović", rekla je rediteljka.

Trifunović je zahvalio Stojanoviću za veliku hrabrost, pesme koje je pevao svima, što je uvek bio uz mlađe kolege, darovit, nenametljiv, i što je sarađivao sa klincima koji tek ulaze u posao.

"Hvala ti i volim te, tako će uvek biti", oprostio se glumac od starijeg kolege, a onda je na platnu prikazan insert gde Stojanović raskošno peva i poklanja se publici.

Tada su svi, uz suze na Velikoj sceni Ateljea 212, dugotrajnim aplauzom ispratili glumca.

Sahrana Feđe Stojanovića, koji je umro u 73. godini, održana je nakon komemoracije na Novom groblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: