Uprkos pandemiji, najveći konkurs za kulturu dosad u Novom Sadu

Zarad podsticanja uključivanja lokalne i nacionalne scene u projekat "Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture" i upotpunjavanja programa za godinu titule, konkursna komisija je, od ukupno 308 pristiglih prijava na proteklom konkursu, odobrila 111 projekata, u vrednosti od 185 449 394 dinara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Irma eyewink/Shutterstock
Foto: Irma eyewink/Shutterstock

Kompletna lista projekata kojima su odobrena sredstva na ovom konkursu nalazi se na sajtu Evropske prestonice kulture.

Ulažući najveća sredstva dosad uložena u jedan konkurs iz oblasti kulture u srpskoj Atini, Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" je kroz ovaj otvoren poziv upotpunila uključivanje svih novosadskih ustanova kulture u program 2022. godine, pri tome opredeljujući najveći deo sredstava (60%) za vaninstitucionalnu scenu, sa 76 podržanih projekata.

Kroz rezultate četiri konkursa raspisana od 1. decembra do 12. februara, projekat kulture od nacionalnog značaja osnažio je i internacionalizaciju scene uključivanjem još 33 evropska partnera, sa kojima će se Novi Sad predstaviti kao Evropska prestonica kulture.

"Zahvaljući naporima svih aktera u kulturi, čudo je šta postižemo u vremenu pandemije koronavirusa. Naša krilatica Za nove mostove je vodilja u povezivanju dve različite obale: podrške sceni, u najtežim okolnostima u protekloj godini, sa pripremom i predstavljanjem programa 2022. godine", rekao je je direktor projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", Nemanja Milenković i istakao: "Kao što smo prošlogodišnjim ulaganjem od 70 miliona dinara kroz projekte Umetnici.Sad!, Kaleidoskop kulture i Doček radili na podršci novosadskoj umetničkoj sceni, tako ćemo i posle ovog rekordnog konkursa nastaviti da ulažemo u kulturu kroz nove javne pozive za upotpunjavanje specifičnih delova programa, konkursa za obeležavanje i konkursa za ovogodišnji Kaleidoskop kulture."

Projekte je odabrala konkursna komisija predvođena predsednikom komisije dr Vladimirom Gvozdenom – profesorom Univerziteta u Novom Sadu i članovima komisije u sastavu: Zorica Šijak – v. d. načelnica Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada; Stevan Divjaković – kompozitor; Vladimir Marinković – rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu i dr Alpar Lošonc – dopisni član SANU i profesor Univerziteta u Novom Sadu.

Komisija je prilikom ocene vodila računa o opštim principima razvoja programa navedenim u raspisu konkursa, kao što su inovativnost, evropska dimenzija, razvoj publike, održivost i usklađenost sa programskim narativom.

Po rečima članova komisije, protekli konkurs još jednom je potvrdio da je Novi Sad zaista grad kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu