Dečani na listi najugroženijih spomenika

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu imajući u vidu istorijski značaj i kulturne vrednosti, kao i urgentnost njegove ugroženosti, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 10.04.2021.

15:24

Dečani na listi najugroženijih spomenika
Ilustracija: EPA/ VALDRIN XHEMA

Ministarstvo podseća da je sigurnost tog spomenika srpske kulture iz 14. veka, koji je od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasleđe, bila ugrožena prošle godine zbog nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira.

Visoki Dečani jedini je spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet, ističe Ministarstvo.

Manastir, koji je kao svoju zadužbinu i mauzolej osnovao kralj Stefan Dečanski, a nakon čije smrti je radove nastavio njegov sin Dušan, upisan je na Uneskovu Listu svetske baštine, dok se od 2006. godine, nalazi i na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: