Miljenko Jergović: Hvala građanima Srbije

Bosanskohercegovački i hrvatski novinar i književnik Miljenko Jergović objavio je danas da se vakcinisao u Srbiji i da je zahvalan građanima Srbije koji su to učinili mogućim.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/TV B92, arhiva
Screenshot/TV B92, arhiva

"Hvala građanima Srbije na mojim sadašnjim i budućim antitelima", napisao je Jergović u tekstu objavljenom na njegovom sajtu navodeći da samo solidarnost štiti od onoga što se "prenosi od usta do usta".

Jergović je naveo i da nije želeo da se vakciniše anonimno, već kao pisac po zanimanju, čije se knjige i u Srbiji po knjižarama uglavnom, kako kaže, smeštaju na police s domaćim autorima.

Jergović kaže da se vakcinisao 1. aprila, da nije bilo nikakve gužve i da su ga vakcinisali u "neverovatno ljubaznoj atmosferi", kao i da mu je bilo dopušteno da bira cepivo.

Ističe i da se niko u Srbiji nije pobunio protiv vakcinisanja ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije, iako, kaže, sigurno ima onih koji su protiv bilo kakve "međusobne razmene dobrote" i da je ovo "svakako istorijski događaj".

"Kod nas, gde je savremena istorija uglavnom oblik rafiniranog zlopamćenja, sve će biti učinjeno da bude zaboravljen. Ali na mene u zaboravljanju ne računajte", poručio je pisac i dodao da ga zanima kome je u Srbiji na um palo da strancima omogući slobodno i besplatno cepljenje, pod istim uslovima kao i građanima Srbije.

Kaže da se u hrvatskim medijima tome po pravilu pripisuju neki "vrlo mutni, u stvari neobjašnjivi motivi Aleksandra Vučića i srpske vlade", ali da njemu to nije lako da shvati.

"Kakvog interesa bi neko imao od činjenja očiglednog dobra, ako se svako dobro u nas brzo zaboravlja, i još brže se predočava kao zlo?", upitao je Jergović i dodao da on dobro shvata nešto drugo, da je strategija vakcinisanja u Srbiji zapravo "jedina smislena i suvisla strategija imunizacije pred kovidom-19". Ukazuje da je kovid bolest protiv koje se moraju vakcinisati svi, uključujući i sve komšije, a naročito one koji imaju običaj da navrate, jer se prenosi od usta do usta i od nosa do nosa i nije, kaže, "impresionirana državnim granicama i putovnicama".

"Kao što cepljenje nije hir ni ludost nas vakcinalnih vernika, tako cepljenje ne može biti ni privilegija elite, kao što je to u Hrvatskoj početkom aprila 2021, ili državna privilegija kao u Bajdenovoj ili Džonsonovoj imperiji", poručuje Jergović i ukazuje da je virus poput revolucije i da će mutirati tamo gde ne bude cepljenih, a onda ubijati i one koji su se na štetu sirotinje cepili.

Navodi i da se čovek njegovih godina (1966) početkom aprila 2021. u Hrvatskoj mogao vakcinisati samo kao član vladajuće ili opozicione elite, preko svoje porodične doktorke, ili preko veze, ali da za njega ništa od toga nije dolazilo u obzir.

Objašnjava i da ga je "ojadilo" to što se ne može vakcinisati, jer pripada kulturi vakcinisanih, i ne želi biti bolestan i prenositi bolest.

Kaže da je zato tu mogućnost iskoristio u Srbiji, kao i mnogi njegovi poznanici, drugovi i prijatelji i kada je shvatio da cepivo kojim će se u Srbiji vakcinisati nekome neće da bude fatalno uskraćeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu