Komemoracija Vlasti Velisavljeviću: "Sunce na tvojoj sahrani si nam ti poklonio"

Komemoracija povodom smrti doživotnog člana Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vlaste Velisavljevića počela je danas oko podneva u tom teatru.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 02.04.2021.

12:55

Komemoracija Vlasti Velisavljeviću:
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC /nr

Komemoraciji prisustvuju brojne kolege, prjatelji, supruga, drugi članovi porodice legendarnog glumca koji je preminuo 24. marta u 95 godini od posledica koronavirusa.

Sahranjen je prošle subote u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Poslednji put na scenu pozorišta koje se danas oprašta od njega stao je 12. februara 2020. godine, kada je odigrao Molijerovog “Uobraženog bolesnika” u režiji Jagoša Markovića, podsetila je Tamara Vučković, upravnica JDP.

Komemoracija je počela minutom ćutanja.

"U Jugoslovensko dramsko je došao poslednji put na komemoraciju Ivanu Bekjarevu i rekao mi - želim da moja komemoracija bude vesela", rekla je Tamara Vučković, koja se prva obratila prisutnima podsetivši na njegovu biografiju.

Glumica Branka Petrić u izuzetno emotivnom obraćanju podsetila je na legendarnu predstavu Ljubiše Ristića "Buba u uhu", koju su decenijama zajedno igrali.
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC /nr
"Sunce na tvojoj sahrani si nam ti poklonio. Tvoj osmeh koji je delovao kao osmeh đavolka bio je tako radostan. 'Buba u uhu' nam je donela toliko zadovoljstva. Žao mi je što 'Buba' nije ušla u Ginisovu knjigu rekorda, ali ti si sa svojim karijerom sam Ginisovu knjiga", istakla je Branka Petrić.

Vojin Ćetković je podsetio na svoje druženje sa Vlastom.

"Vlasto, što se nas tiče, ti si jedini dobitnik nagrade koju smo hteli da ustanovimo – za dobrog čoveka", kazao je Ćetković između ostalog.

Ovako je Vlasta govorio: "Sve je bliži onaj dan. Gledam da ga eskiviram, ali izgleda da ne može"

U sličnom tonu govorio je i Dragan Mićanović.

"Publika ga je obožavala, oduševljavali su se njegovom energijom, dečjom razigranošću, šeretskim osmehom. Bio je inspirativan za igru, dobrota je isijavala iz njega. Ako postoji jedina mere za dobrotu, to je Vlasta", kazao je poznati glumac. "Pedeset godina smo drugovali. Za mene je bio radost", počeo je svoj govor Voja Brajović, još jedan iz legendarne postave "Bube u uhu".

Igrali su je 1.600 puta, podsetio je Brajović.

"Kad je došao u pozorište, od njega smo naučili distancu od patetike. Nije pravio razliku među generacijama. Njegova otvorenost bila je za sve. Srce je imao za sve. Imati čoveka koji može da se smeje na svoj račun je božji dar", rekao je Voja Brajović.

Velisavljević na ivici suza na Televiziji Prva: "Lepi Glogi..." VIDEO


Vlasta Velisavljević je u JDP došao na poziv Bojana Stupice, a prvu ulogu je ostvario u predstavi "Kad su cvetale tikve". Od 1971. do 2014. godine igrao je u najdugovečnijoj predstavi, Fejdoovoj Bubi u uhu u režiji Ljubiše Ristića, koja je imala više od 1600 izvođenja. Bio je omiljen među kolegama i sarađivao sa najzačajnijim pozorišnim rediteljima. Poslednju premijeru je imao 2016. godine u Šekspirovom Hamletu, koji je režirao Aleksandar Popovski. U JDP-u je ostao do penzije 1993. godine.

Igrao je na scenama gotovo svih beogradskih pozorišta i mnogih jugoslovenskih i srpskih, ostvario je brojne uloge na filmu i televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: