Održan prvi od tri koncerta Filharmonije i Felca

Muzičari Beogradske filharmonije i šef dirigent Gabrijel Felc pozdravljeni su višeminutnim ovacijama nakon prvog od tri koncerta u Sali Beogradke filharmonije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/belchonock
Foto: depositphotos/belchonock

Na početku sinoćnjeg koncerta, uoči premijernog izvođenja Kamerne simfonije Arnolda Šenberga, publiku je dočekalo iznenađenje, kada je Felc priredio svojevrsni vodič kroz tu kompoziciju izrazite kompleksnosti, objašanjavajući zbog čega je delo značajno, inovativno i još avangardno, navodi se u saopštenju Beogradske filharmonije.

"Šenbergova kompozicija je premijerno izvedena u Beču 1913. godine i tada je izazvala pravi skandal. Nadamo se da večeras neće biti skandala“, našalio se Felc aludirajući na podatak da je tokom premijernog izvođenja ovog dela, nastala pobuna zbog neobičnih harmonija koja je prekinula koncert.

Zato je Felc zajedno s muzičarima koji su svirali najpre kratke odlomke, uputio publiku u karakteristične delove i harmonske inovacije koje je Šenberg uveo u svoj kompozitorski postupak.

Kamerna simfonija je napisana za samo 15 muzičara i svaki od njih kao da ima ulogu soliste.

Slušaoci su bez daha pratili izvođenje filharmoničara i na kraju ih nagradili snažnim ovacijama, dok je Felc svakog pojedinačno podizao sa mesta na bini kao znak posebnog uvažavanja.

Isto oduševljenje ispratilo je i izvođenje Četvrte simfonije Ludviga van Betovena, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 33 idi na stranu