"Mi smo zemlja žrtava, ne zločinaca"

Srbija će nastaviti da podržava projekte poput filma "Dara iz Jasenovca" kako bi se setili svih naših žrtava, ali i pokazali svetu da mi nismo narod zločinaca, kakvim nas oni predstavljaju, već narod žrtava, izjavila je juče ministarka kulture Maja Gojković.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

"Dara" ipak u razmatranju za Oskara

Jelena Trivan za B92.net: "Nakon negativne kampanje protiv Dare, skeptična sam"

Ona je tako odgovorila na pitanje narodne poslanice SNS Nevene Đurić da li će država nastaviti da podržava filmove u kojima se govori o srpskim žrtvama.
Gojković je zahvalila režiseru filma "Dara iz Jasenovca" Predragu Gagi Antonijeviću što je posetio Narodnu skupštinu, ali i ukazala na veliku važnost scenaristkinje Nataše Drakulić za taj film. Ministarka je istakla da je ona meta napada i dodala da nije zaslužila da bude napadana pitanjima kada je napisala scenario.

"Oni koji su nju juče napadali pokazali su neznanje, jer su navodili rečenice koje su opšte poznate, a jedna od njih je: 'Samo ti, sinko, radi svoj posao'. To nije napisao Lordan Zafranović, ni Nataša Drakulić, to je nešto što znamo svi", rekla je Gojkovićeva.

Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Dodaje da oni koji napadaju režisera, scenaristu i glumce zapravo napadaju žrtve Jasenovca.

"Žao mi je kroz šta je prolazila čitava ekipa filma i što su bili žrtve jedne političke kampanje protiv filma koji samo govori o istini i golgoti kroz koju je srpski narod prošao", rekla je Gojković.

Istakla je da je film "Dara iz Jasenovca" značajan jer govori o onome o čemu su, dodaje, Srbi kao nacija ćutali decenijama i bili prinuđeni da "od sebe skrivaju istinu".

Gojković podseća da se o događajima u Jasenovcu nikada nije učilo u školama i najavila sporazum sa Ministarstvom obrazovanja o pisanju udžbenika u kojima, kako kaže, ništa neće biti skriveno.

"Narod koji se trudi da zaboravi ono što mu se dešavalo u prošlosti, neće imati budućnost. Zato moramo da učinimo da budemo ponosni kao narod i da slika o nama ne bude lažna koju su pokušavali godinama da poture po svetu, a to je da smo mi narod zločinaca, ne, mi smo narod žrtava", proučila je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu