"Zaradio sam 37 funti od striming servisa"

Geri Njuman otkrio je da je milion strimova jedne od njegovih pesama plaćeno - 37 funti.

Izvor: Headliner
Podeli
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Njegov komentar stigao je pošto su predstavnici tri glavne izdavačke kuće, Universal, Sony Music i Warner Music Group, dostavili dokaze u istrazi odbora za digital, kulturu, medije i sport (DCMS) o ekonomiji strimovanja muzike .

Prošle godine, muzičari poput Eda O'Brajena iz Radioheada, Gaja Garvija iz Elbowa i Nadine Šah upozorili su zastupnike da nepravedno plaćanje putem striminga "preti budućnosti muzike".

Njuman se nije pojavio na ročištu, ali je dao svoje mišljenje o prihodu od striminga – stavljajući brojeve u kontekst, prenosi Headliner.

"Rešenje je jednostavno. Striming kompanije bi trebalo da plate više novca. Dobijaju je besplatno. Jedna od mojih pesama imala je više od milon strimova a ja sam dobio 37 funti", rekao je za on za Skaj njuz.

Prema kampanji Broken Record, dok Velika Britanija donosi više od milijardu funti od striminga, umetnici dobijaju oko 16% ukupnog prihoda, dok diskografske kuće dobijaju oko 41%, a oni koji pružaju usluge striminga oko 29%.

"Ako ste stvarno na vrhu, tada možete prilično dobro da zaradite od striminga. Ako niste, više se isplati da zaboravite na to", rekao je Njuman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu