Pandemija ugrozila opstanak britanskih muzeja

Udruženje Art Fund je saopštilo da 60 odsto britanskih muzeja strahuje da neće preživeti pandemiju koronavirusa.

Izvor: Beta
Podeli
Shutterstock/Kiev.Victor
Shutterstock/Kiev.Victor

Udruženje koje zasniva procenu na anketi sprovedenoj krajem 2020. godine, ukazalo je da bi novo "zaključavanje" uvedeno početkom januara moglo "znatno da poveća ovaj broj" i da dovede do toga da neki muzeji zauvek zatvore svoja vrata.

"Ovo poslednje 'zaključavanje' je težak udarac koji dovodi do toga da se muzeji i galerije bore za preživljavanje", rekla je direktorka Art Funda Dženi Valdman, i ukazala da mali muzeji, iako važni, nemaju rezerve da prebrode zimu.

"Pandemija nas je bacila na kolena" rekao je Dejvid Grin, direktor londonskog muzeja Florens Najtingejl koji je već prošle godine morao da odustane od važne proslave 200-godišnjice.

Grin je rekao da bi, ukoliko kriza potraje, mogli da postanu potpuno nesolventni što znači da je teško reći da li će moći ponovo da otvore vrata.

Institucije kulture, primorane da ne rade, finansijski su teško pogodjene pandemijom tokom koje je u Velikoj Britaniji umrlo više od 93.000 ljudi što je više nego bilo gde drugde u Evropi.

Vlada je hitno dala 1,57 milijardi funti za ceo sektor kulture, što je pozdravljeno, ali nedovoljno.

Udruženje Art Fund je u petak objavilo da daje dodatnih 750.000 funti za 23 kulturne institucije, te time njegova podrška tom sektoru od početka pandemije raste na 2,25 miliona funti.

"Taj novac će korisnicima omogućiti da se razvijaju i da se prilagode izazovima pandemije", ali je daleko od dovoljnog, navela je ta organizacija i ukazala da ima 451 zahtev muzeja za pomoć od ukupno 16,9 miliona funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu