Ministarstvo kulture i informisanja postavilo prioritete

Ministarstvo kulture i informisanja iznelo je Strateške prioritete razvoja kulture od 2021. do 2025. godine koji prepoznaju 20 tačaka prioriteta kulturne politike koje zahtevaju posebnu pažnju.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracij/Foto: Profimedia/Sintesi/Sipa/Daiano Cristini
Ilustracij/Foto: Profimedia/Sintesi/Sipa/Daiano Cristini

Ostvarenje ovih prioriteta uz pravo rukovođenje i jasne faze značajno će poboljšati kulturnu sliku Srbije.

"Glavni stubovi razvoja, između ostalog, odnose se na budžet za kulturu, očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa, decentralizaciju kulturne produkcije u Srbiji, uvođenje umetnosti i kulture u škole, obrazovanje i učešće u kulturnim programima, kulturnu diplomatiju, pokretanje i nastavljanje velikih projekata – izgradnju važnih objekata, poreske podsticaje za ulaganja u kulturu, ekonomsku dimenziju kulture, digitalizaciju, razvoj kulturnog turizma, unapređenje položaja samostalnih umetnika, kulturnih radnika i strukovnih udruženja umetnika...", piše u saopštenju.

Kako se dalje navodi, ovi planovi imaju za cilj i osnaživanje svesti o sopstvenom kulturnom identitetu kroz utemeljenje u bogatoj tradiciji i kroz savladavanje novih savremenih metoda i tehnologija za njihovo prenošenje.

"Ministarstvo kulture i informisanja nastojaće da unapredi institucionalno povezivanje i saradnju u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, kao i privrede i turizma", zaključuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu