TV serije u Srbiji: "Bolje hiperprodukcija, nego manjak posla"

Veliki broj igranog serijskog TV programa u Srbiji ovih godina svojevrsni je fenomen na medijskom nebu i jedinstvena tema među filmskim stvaraocima, a glumci Lazar Ristovski i Aleksandar Srećković Kubura i reditelj Slobodan Skerlić u izjavama Tanjugu kažu da je bolja hiperprodukcija nego manjak posla.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 17.01.2021.

15:41

TV serije u Srbiji:
Foto: Depositphotos/fergregory

Ristovski analizira koje su mane i prednosti ovolikog naleta igranog programa na malim ekranima.

"Sa jedne strane je to zaista odlično, naročito i za producente i glumce, koji često nisu imali posla i skoro da nisu imali od čega da žive. Sada svi toliko rade da trče sa jednog na drugo snimanje, svi se razbijaju od posla, ali je gledalište već prezasićeno mnogim serijama", jasan je glumac.

Ukazuje da onda kvalitet serija ne može da se ostvari, kao što bi trebalo.

"Glumci nemaju vremena da se spreme, niti da promene lični opis, da uđu u te neke nove likove...Gledam neke glumce i pitam se koja je serija u pitanju. U istom kostimu igraju u tri serije paralelno, sve to ima svoje dobre i loše strane", analizira situaciju Ristovski.

Naglašava da je svakako opet bolje da je sada hiperprodukcija, nego da je uopšte nema.

"Biće više iskusnih filmskih radnika"

"Stvoriće se više iskusnih filmskih i pre svega TV radnika - pisaca, reditelja, direktora fotografija i glumaca. Kvalitet posla je već porastao, a najvažnije od svega je da se publika vraća dramskim sadržajima i zahteva ih, dok glupi subprogrami, koji su godinama vladali, odumiru", naglasio je Aleksandar Srećković Kubura.

Koliko je glumcu teško da snima za tako kratko vreme ogroman broj epizoda u tim sapunicama, ima li vremena za pripreme?

On kaže da posao ne deli po žanrovima, već po tome koliko ga zanima da nešto radi.
Foto: Depositphotos/depositedhar
"U ovakvim, kako ih ja zovem, industrijskim projektima, glumac, ako ih pravilno shvati, može da stekne vredno iskustvo u zanatu snimanja televizijskog programa", rekao je Srećković.

"Radi se dugo, brzo i mnogo. Brzina ulaska u situaciju i manipulisanja lika mora biti izuzetna i uspeh u tome često zavisi isključivo i samo od glumca, koji postaje glumačka gerila", zaključio je priču Srećković

"Reditelji su uglavnom izvođači radova"

"Koliko ja razumem, ovolika produkcija je rezultat tržišne utakmice dva kablovska provajdera, a imajući u vidu koliko je to veliko tržište, investicija u igrani program deluje kao logična tehnika da se osvoje novi ili zadrže postojeći korisnici usluga, a onda aranžmani provajdera sa pojedinim terestrijalnim kanalima teraju njihovu konkurenciju da uđu u utakmicu", detaljno proučava fenomen proizvodnje serija reditelj Slobodan Boban Skerlić.

Naglašava da su reditelji uglavnom samo "izvođači radova".

"Ta utakmica će se svakako nastaviti, a teško je proceniti da li u tom intenzitetu može lako da se desi da, razvojem striming platformi, utakmica se preseli u sasvim novi sport", istakao je reditelj.

Jasno je da se snimanje serija ne zaustavlja i tome na put ne može stati ni korona, jer je trenutno u produkciji zaista beliki broj novih projekata za mali ekran, a čak i bioskopski filmovi će doživeti svoje verzije u formatu TV serijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: