Hrvatski film o branitelju dobio Zlatnog lava u Veneciji? Jeste, ali...

"Dugometražni igrani film 'Adam' reditelja Marija Šuline iz Đakova nedavno je proglašen najboljim igranim filmom na Filmskom festivalu u Veneciji gde je dobio Zlatnog lava", vest je koju su pre mesec dana objavili brojni hrvatski mediji.

Kultura

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 06.01.2021.

21:30

Hrvatski film o branitelju dobio Zlatnog lava u Veneciji? Jeste, ali...
Foto: EPA-EFE-CLAUDIO ONORATI

I stvarno, Šulinu može da se pronađe među dobitnicima Zlatnog lava za najbolju režiju na "Venice Film Awards", a ono što niko u Hrvatskoj nije naglasio jeste da to nije onaj poznati Zlatni lav ni onaj poznati festival u Veneciji.

Reč je o puno manjem festivalu, koji se za razliku od onog poznatog održava svakog meseca. Nagrada se zove jednako, a da biste u ruke primili ovu koju je Šulina dobio, morate da platite 250 evra (poštarina je besplatna).

"Svi mesečni dobitnici (i počasni) mogu da naruče službeni kipić "Venice Film Awards" za sebe i svoj tim. Nakon što primite kipić, pošaljite nam selfi sa njim, a mi ćemo ga objaviti na našoj Fejsbuk stranici i Instagramu... Statuu ćemo poslati u roku od 20 do 25 dana. Molimo da uzmete u obzir da može da dođe do naplate i carinska naknada ako se nalazite izvan Evropske unije ili izvan SAD-a", navedeno je na stranici "Venice Film Awards".

Kako se poklopilo da je 77. Filmski festival u Veneciji bio u septembru, a ova nagrada je dodeljena za oktobar, mnogima se učinilo logičnim da je reč o istoj nagradi. Iako je ranije objavljeno da je onog značajnijeg Zlatnog lava dobio film "Nomadland".

Šulina je sa ponosom pisao o nagradi na društvenim mrežama.

"Ako kažem da sam srećan nije dovoljno… ako kažem ponosan sam na sve ljude sa kojima sam radio na ovom projektu… nije dovoljno… zato kažem: vredelo je ljudi! U dubini duše Vi znate zašto… ja se samo smešim jer Vas gledam srećne!" napisao je u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: