"Kratki metar iz ženskog ugla" u "Servantesu"

Četiri kratkometražna filma španskih rediteljki biće dostupna od 7. do 28. decembra za besplatno gledanje na kanalu na Vimeu Instituta Servantes iz Beograda, u okviru onlajn ciklusa "Kratki metar iz ženskog ugla”, javila je ova kulturna ustanova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images,  Stringer / Stringer
Foto: Getty Images, Stringer / Stringer

Filmski ciklus "Ženski ugao" je program "Servantesa” pokrenut 2010. godine, koji je posvećen kulturi žena i obuhvata raznovrsnu selekciju novije produkcije u režiji isključivo ženskih autora.

Rediteljke hrabro izlaze iz granica koje su postavile njihove kolege, pišu nova pravila kinematografije, i pozivaju publiku da otvorenog uma i srca prihvati ili preispituje njihova ostvarenja.

Ovaj program predstavlja četiri vrlo različita primera aktuelne produkcije kratkometražnih filmova u Španiji, a čine ga dva igrana filma, jedan dokumentarac i jedan nemontirani film.

Ciklus se održava onlajn jednom nedeljno, odnosno samo ponedeljkom.

Reviju otvara film "Prilagodljive" Marise Benito, koji će biti dostupan za gledanje na platformi Vimeo u ponedeljak 7. decembra.

Ovo ostvarenje pripoveda o izgledu žene, koji je oduvek bio oblikovan prema ukusu društva i istorijskih događaja, što je stvorilo brojne vizuelne kodove i stereotipe.

Nedelju dana kasnije 14. decembra na programu je "Centrifuga" čiji scenario i režiju potpisuje Mireja Nogera.

Radnja filma prati sudbinu mladića koji pomaže starijoj gospođi da prenese opran veš do stana, ali, nakon što je ušao kod nje, izgleda da gospođa nema nameru da ga pusti da izađe.

Film "Ne budite me" Sare Fantove je na repertoaru 21. decembra.

Smeštena u Bilbao 2009. godine, priča portretiše tinejdžerku u četvrtom razredu srednje škole, čiji otac preuzima političku funkciju u baskijskoj vladi, zbog čega će ona morati da ima telohranitelja i da zaboravi na dosadašnji život koji je vodila.

Ciklus kratkih filmova iz ženskog ugla će 28. decembra zatvoriti naslov "Kad sam bio mali" Elene Moline, koji se bavi se porodicom N''Sele Malone.

Ta familija volela je da se okuplja da vidi impovizovane predstave sa marionetama kad god bi se ujak leti vratio u Burundi.

Ipak, glavni junak Malon od dvanaest godina voleo je samo fudbal, te ga predstave nisu mnogo zanimale.

Jednog dana, dok se igrao na ulici, desilo se nešto što će potpuno promeniti tok njegovog života.

Decembar je mesec tradicionalno posvećen kratkometražnim filmovima, a samom ciklusu je dugogodišnji partner "Trama”, koordinator filmskih, video i multimedijalnih smotri i festivala, u saradnji sa festivalom "ED+C Najkraći dan".

Svi filmovi biće premijerno prikazivani u 20 časova na kanalu na platformi Vimeo Instituta Servantes

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 36 idi na stranu