Treba im "samo" 4 miliona: Glumačke zvezde žele da kupe Tolkinovu kuću, a imaju i plan

Ser Ijan Makalen i Martin Friman, zvezde iz filmova "Gospodar prstenova" i "Hobit", uključili su se u kampanju za otkup nekadašnje kuće čuvenog pisca J.R.R. Tolkina u Oksfordu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 04.12.2020.

10:20

Treba im
Foto: Getty/Sebastian Artz / Stringer

Dobrotvorna organizacija "Projekat Nortmur", koju je pokrenula spisateljica Džulija Golding, pokušava da prikupi 4,5 miliona funti kojima žele da kupe kuću na broju 20 Ulice Nortmur, te da je pretvore u "književni centar" u čast pisca.

Sadašnji vlasnici odgodili su stavljanje kuće na tržište na tri meseca, da bi "Projektu Nortmur" pružili priliku da prikupi novac.

Makalen, koji je glumio čarobnjaka Gandalfa, i Martin Friman, koji je bio Bilbo Bagins, pridružili su se tako Džonu Rejs Dejvisu koji je utelovio patuljka Gimlija, te ser Dereku Džekobiju, koji je nedavno glumio u bigrafskom filmu o Tolkinu u naporima da se potrebna svota što pre prikupi. Ideju je podržala i pevačica Eni Lenoks. Embed from Getty Images Zbog činjenice da se kuća, inače na listi objekata od posebne istorijske važnosti, nalazi u stambenoj četvrti, zakonski ona ne može da postane muzej. Zato bi, jednoga dana, ako prikupljanje novca bude uspešno, ljubitelji Tolkina biti "gosti" u njoj. Takva domaća atmosfera bila bi savršeno prikladna za razne aktivnosti poput kurseva kreativnog pisanja i mesta gde bi pisci mogli da rade na svojim delima u inspirativnom okruženju. U slučaju, pak, da se novac ne prikupi (a svaki prilog je, kažu, važan i dobrodošao), iz organizacije poručuju da će sve što stigne na račun biti iskorišćeno za promociju Tolkinovog nasleđa i slavljenje kreativnost, prenosi Jutarnjii.

Inače, filmovi snimljeni prema Tolkinovim delima zaradili su enorman novac na bioskopskim blagajnama - trilogija "Gospodar prstenova" 2,96 milijardi dolara, a trilogija "Hobit" tek nešto manje - 2,93 milijarde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: