Aleksandra Milovanović dobitnica regionalne nagrade DIALOGOS

Dobitnica nagrade DIALOGOS za najbolju knjigu u regionu u oblasti istraživanja kulture i teorije medija u 2019. godini je prof. dr Aleksandra Milovanović za knjigu "Кa novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.10.2020.

12:12

Aleksandra Milovanović dobitnica regionalne nagrade DIALOGOS
Foto: Promo

Ovu odluku su nakon nezavisnog bodovanja doneli članovi međunarodnog naučnog žirija u sastavu prof. dr Marko M. Đorđević (Srbija), prof. dr Vedada Baraković (BiH) i prof. dr Tijana Vukić (Hrvatska). Izdavači knjige su Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i Filmski centar Srbije, a nagrađeni naslov izdat je u ediciji Studije filma i medija, čija je urednica prof. dr Nevena Daković.

U obrazloženju nagrade je, između ostalog, istaknuto i da "Brižljivo strukturirana, teorijski i na primerima čvrsto utemeljena studija Ka novim medijima, transmedijalni narativi između filma i televizije Aleksandre Milovanović ukazuje na duboko i detaljno razumevanje i kritičko i analitičko razmatranje oblasti teorije i istorije filma, televizije i medija".

"Zahvaljujući permanentnom istraživanju, teorijskom i praktičnom radu u polju narativnih formi filma i televizije, kao i posebnoj pažnji posvećenoj televizijskim serijama, autorka sveobuhvatno analizira ovaj popularan i za teorijsko bavljenje zahtevan format... Ukazujući na umetničke i kulturne kapacitete novomedijskog okruženja i povezujući ga sa istorijom i tradicijom teorije i prakse filma i televizije, Aleksandra Milovanović je ovom knjigom dala značajan doprinos nauci i struci proučavanja i stvaralaštva u oblasti (dramskih) umetnosti i medija. Nedvosmisleno je da će knjiga dr Milovanović biti od neprocenjive važnosti kako za studente i istraživače (novih) medija i kulture, tako i za širu publiku koja želi da proširi sopstveno razumevanje ne samo medijskih sadržaja već i različitih vremensko-prostornih medijskih tretmana narativa koji nas okružuju i oblikuju", navodi se u obrazloženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: