Dvanaest vrhunskih koncerata, 52. Bemus od 1. novembra

Dvanaest vrhunskih koncerata svetskih i domaćih muzičara, u širokoj paleti umetničke muzike – od bečke klasike do uzbudljivih spojeva sa pop, džez i izvornom muzikom – čine ovogodišnje 52. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS).

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

09:48

Dvanaest vrhunskih koncerata, 52. Bemus od 1. novembra
Ilustracija/Foto: depositphoto/ ToskanaInc

Prepoznajući sve teškoće i neizvesnosti aktuelnog trenutka, organizator BEMUS-a Centar beogradskih festivala (CEBEF), uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, opredelio se za uobičajeni format festivala sa koncertima "uživo", u odgovoru na uočeno zasićenje publike raznim 'onlajn' sadržajima. Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvolila, naš najstariji muzički festival biće održan od 1. do 13. novembra u Beogradu, 52. put u neprekinutom nizu, uz poštovanje svih propisanih mera bezbednosti i sa smanjenim kapacitetom gledališta.

U izboru umetničkog direktora Bojana Suđića, Beogradske muzičke svečanosti otvoriće proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič, nastupom na Kolarcu u pratnji Simfonijskog orkestra sa dirigentom Luisom Gorelikom. Dve gala operske večeri rezervisane su za zvezde internacionalnih operskih scena, tenora i dirigenta Hozea Kuru, odnosno soprana Mariju Guljeginu.

Bemus će posetiti "stari znanci" naše publike, renomirani solisti kao što su pijanistkinja Jasminka Stančul, flautistkinja Irena Grafenauer, violinista Sreten Krstić, ali i vrhunski muzičari mlađe generacije kao što je violinistkinja Sojang Jun iz Južne Koreje.

Big bendu pridružuje se kvartet internacionalnih solista u nesvakidašnjem izvođenju opere "Toska" Đakoma Pučinija. Festival zatvara Beogradska filharmonija, koju predvodi poznati dirigent Hans Graf.

Kao omaž kompozitorki i akademiku Isidori Žebeljan (1967 – 2020), Simfonijski orkestar RTS izvešće dve njene kompozicije, uključujući i premijeru ostvarenja "Usliši, Isuse, molitve moje" sa gošćom, sopranom Anetom Ilić.

Godišnjica Ludviga van Betovena biće obeležena izvođenjem njegovih simfonija, klavirskih koncerata i uvertira, ali i kamerne muzike za različite sastave. Koncert tradicionalne muzike u originalnim interpretacijama Braće Teofilović širi žanrovsku lepezu ovogodišnjeg programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: