Međunarodni festival "Green fest" pita kakvu budućnost želimo

Jedanaesti međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" biće održan od 26. oktobra do 4. novembra, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom "Kakvu budućnost želim?"

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.10.2020.

11:05

Međunarodni festival
Foto: Gettyimages, Sean Gallup / Staff

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno sedam dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra, a kako su saopštili organizatori, ove godine svi sadržaji će biti besplatni.

S obzirom na to da je ova godina stopirala izlazak novih visokobudžetnih filmskih ostvarenja, tim Green Festa ističe da je pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina.

Na festivalu će biti dostupni filmovi poput "Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?" o zagađenju koje dolazi iz modne industrije, kao i drugim problemima koje ta industrija uzrokuje širom sveta.

U selekciji se nalaze i dva filma o hrani: "Seme: Neispričana priča" i "Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane" koji, svaki iz svog ugla, osvetljavaju budućnost hrane i naš, često neodgovoran odnos prema njoj.

Gotovo 70 odsto ovog programa su filmovi iz 2020. godine i rasporešeni su u šest kategorija.

Po prvi put na Green Festu, jedan film će imati svetsku premijeru – i to je "Riba na suvom", nemačkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena i gotovo neverovatnim završetkom filma.

Za najmlađe posetioce je pripremljen izbor animiranih filmova koji će ih naučiti kako da, već sada, razumeju značaj očuvanja prirode i odgovornost prema životnoj sredini. Obrazovni program festivala donosi seriju razgovora sa našim stručnjacima na različite teme.

Razgovori počinju 28. oktobra u 18 časova, temom "Da li naša odeća uništava Planetu?", o najnovijim istraživanjima genetičara Miodraga Stojkovića i klimatologa Vladimira Đurđevića, zajedno sa Ivanom Jovčić, direktorkom Centra za unapređenje životne sredine, koji će objasniti posledice "brze mode" na naše zdravlje, kao i na životnu sredinu.

Kako zagađenje vazduha u Beogradu i Srbiji postaje sve češće i ozbiljnije, u diskusiji "Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa" (29. oktobar u 12 časova) biće reči o tome kako se naše komšije bore sa zagađenjem, šta možemo da očekujemo iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama.

Panel "EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene" (2. novembar u 18 časova) će objediniti teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara Natura 2000 koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: