Projekat filma "Mrak" nagrađen u Kelnu

Film obrađuje život srpske devojčice Milice, koja je u stalnom strahu i koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Petrovich99
Foto: Depositphotos/Petrovich99

Projekat filma "Mrak" Dušana Milića koji je trenutno u fazi postprodukcije, a nastaje uz podršku Filmskog centra Srbije, osvojio je nagradu APRI Media 2020 na trećem izdanju programa EWIP (European Work in Progreš - Evropski radovi u toku) u okviru 30. Filmskog festivala u Kelnu.

Na festivalu je predstavljeno 28 projekata iz 34 države, a ova nagrada se sastoji od 5000 evra u uslugama na polju kolor-grejdinga.

Reč je filmskoj koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Grčke i Italije, sa pričom nadahnutom istinitom porodičnom dramom srpske porodice na Kosovu i Metohiji. Radnja psiho-horora "Mrak" se dešava u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine.

Direktor fotografije je Kiril Prodanov, scenograf Mile Jerermić, dizajner zvuka Kristijan Eidnes Andersen (čest saradnik Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna), muziku će komponovati Stefano Belon, dok će film montirati Janis Halkiadakis.

U filmu se, osim Slavka Štimca, Danice Ćurčić i malene debitantkinje Mione Ilov pojavljuju i Nikola Rakočević, makedonski glumac Kole Angelovski, Slaviša Čurović i bosanska glumica Slađana Bukejlović.

Tu je i Flavio Parenti, italijanski glumac zapažene umetničke biografije koji u srpskom "Mraku" tumači italijanskog vojnika KFOR-a Mauricija.

Nastanak ovog filma podržali su Filmski centar Srbije, Danski filmski institut, Filmski centar Bugarske, Italijanski regionalni fond "Fondo Audiovisio FVG", Filmski centar Grčke, EURIMAGES, fond Saveta Evrope, MEDIA Kreativna Evropa i Nacionalna danska televizija DRTV.

Dušan Milić je i autor filmova "Jagoda u supermarket", "Guča" i "Travelator", kao i televizijskih serija "Folk" i "Sumnjivo lice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu