Ministarstvo kulture osuđuje nasilje u "Staroj kapetaniji", ali isto tako...

Ministarstvo kulture i informisanja u saopštenju povodom uništene izložbe u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu navelo je da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima, ali i da isto tako smatra da "prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti".

Izvor: B92
Podeli
Foto: S.D./B92.net
Foto: S.D./B92.net

"Prizori sa iskasapljenim bebama odsečenih udova ili sa sekirama u glavama nedonoščadi, predstavljaju patologiju i devijaciju svesti a ne umetnost u bilo kom njenom obliku. Ma koliko to neko želeo da opovrgava, ovo društvo i dalje ume da razlikuje dobro i zlo u njihovim osnovnim sadržajima i postojaće sve dok to bude umelo", navodi se u saopštenju.

Ističu da napad nije smeo da se desi, ali ni izložba sa "onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena".

"Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja i pripada 'podzemlju' ljudskog duha, kao što i napadači na nju pripadaju huliganskom podzemlju", piše u saopštenju.

Ministarstvo kutlure oštro osuđuje oba modela ponašanja i poziva čitavo društvo da poštuje zakonske norme i opšteprihvaćena moralna načela, kako bi se izbegle sve potencijalne situacije ovog ili sličnog tipa. Dodaju da očekuju od nadležnih organa da pronađu i privedu pravdi lica koja su upadom na izložbu i drugim nedopuštenim radnjama ugrozila javni red i mir.

strana 1 od 46 idi na stranu